latinica  ћирилица
13/09/2019 |  15:57 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Успоставити жељезнички саобраћај Мокра Гора-Вишеград

Предузећа Жељезнице Републике Српске и Србија воз створиће услове за успостављање жељезничког саобраћаја на релацији Мокра Гора-Вишеград, договорено је на састанку који је одржан у општини Вишеград.
Вишеград: представници Жељезнице Републике Српске и "Србија воза" - Фото: СРНА
Вишеград: представници Жељезнице Републике Српске и "Србија воза"Фото: СРНА

Састанак је организован на иницијативу начелника општине Вишеград Младена Ђуревића, са циљем да туристички воз на ускотрачној прузи саобраћа једном или два пута седмично.

Директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић рекла је да ће реализацијом задатака у сљедећој туристичкој сезони почети ово саобраћање.

- Све активности захтијевају више времена, тако да коначну реализацију пројекта можемо очекивати сљедеће године - истакла је Тодоровићева.

Шеф Секције за саобраћајно-комерцијалне послове Србија воза Жељко Шпијуновић изразио је задовољство овим састанком.

"Направили смо договоре и очекујемо да наредне сезоне будемо активнији на прузи Вишеград-Мокра Гора. Све је већи број туриста који имају жељу да посјете Вишеград и Мокру Гору, а ми смо срећни што смо дио тог тима", истакао је Шпијуновић.

Он је нагласио да је обавеза Србија воза да обезбиједи довољан број вагона и особља које ће радити.

Вршилац дужности генералног директора Жељезница Републике Српске Зоран Илинчић рекао је да је циљ састанка био да се изнађу могућност да се што прије активира путнички саобраћај на релацији од Вишеграда до Мокре Горе и обратно.

- Жељезнице Републике Српске имају 19 километара пруге која се налази на подручју Вишеграда и вршимо њено редовно одржавање. Мислим да смо на вријеме почели разговоре као припрему за наредну туристичку сезону. Циљ је да почнемо са активностима, а наша обавеза је да покушамо обезбиједити три путничка вагона за ускотрачну пругу и да она буду спремна за наредну сезону - навео је Илинчић.

Пруга од Мокре Горе до Добруна оспособљена је за саобраћај 2006. године, а од Мокре Горе до Вишеграда 2010. године, али су у претходном периоду популарним "Ћиром" на овој релацији путовале само организоване групе туриста.