latinica  ћирилица
13/09/2019 |  14:22 | Аутор: СРНА

Одржан поетски час на Палежу

Чланови Организационог одбора 47. Књижевних сусрета на Козари положили су данас вијенац на Палежу, мјесту под планином Козаром, гдје је Скендер Куленовић 1942. године први пут прочитао своју поему "Стојанка мајка Кнежопољка".
Козара: Положен вијенац на Палежу - Фото: СРНА
Козара: Положен вијенац на ПалежуФото: СРНА

Одржан је и поетски час под називом "На лицу мјеста" на којем су стихове говориле пјесникиње Драгана Крагуљ из Приједора, те Мирјана Самац из Костајнице и Дајана Балабан из Козарске Дубице.

На споменику на Палежу, подигнутом 1982. године, пише: "Послије њемачко-усташке офанзиве на Козару 19. августа 1942. године, на овом мјесту стајало је у строју 900 преживјелих бораца Козарског партизанског одреда. Након смотре борац и пјесник Скендер Куленовић прочитао је пред стројем своју поему Стојанка мајка Кнежопољка".

Овом догађају присуствовали су и представници општина Приједор, Градишка, Козарска Дубица и Костајница, као и чланови Извиђачког одреда "Др Младен Стојановић".

Богат програм 47. Књижевних сусрета на Козари наставља се већ у понедјељак, 16. септембра, када ће у Музеју Козаре бити отворена изложба радова насталих на 13. Ликовној колонији "Сретен Стојановић".

Сусрети ће званично бити отворени у петак, 20. септембра, свечаном академијом у Позоришту Приједор.

На централном догађају, Поетском часу на Мраковици, у суботу, 21. септембра, овогодишњем лауреату Душану Ковачевићу биће уручена награда "Књижевни вијенац Козаре", а исте вечери биће одржано Вече лауреата.

Учесници овогодишњих Књижевних сусрета на Козари су позната књижевна имена Матија Бећковић, Милосав Тешић, Љубивоје Ршумовић, Драган Колунџија, Владимир Табашевић, Ђорђе Нешић, Верољуб Вукашиновић, Вид Вицко Вукелић и Слободан Јовић.

Организатор и генерални покровитељ 47. Књижевних сусрета на Козари јесте град Приједор, саорганизатори су град Бањалука и општине Лакташи, Србац, Градишка, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, а спонзор Награде "Књижевни вијенац Козаре" компанија "Арселор Митал" Приједор.