latinica  ћирилица
13/09/2019 |  13:43 | Аутор: СРНА

Од сљедеће године електронске здравствене књижице

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да очекује да у Српској од сљедеће године у употреби буде прва пробна електронска здравствена књижица.
Фонд здравственог осигурања Српске - Фото: илустрација
Фонд здравственог осигурања СрпскеФото: илустрација

- Овај пројекат везан је за интегрисани информациони здравствени систем и посао на томе напредује, иде својим током, за шта је задужен Фонд здравственог осигурања - рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, у прву пилот-фазу ушли су домови здравља Градишка и Србац и болница Градишка, који би, са аспекта испробавања система, обезбиједили оперативни дио.

- Наша намјера и улога Министарства јесте да се сљедеће године појавимо у Народној скупштини Републике Српске са пакетом закона који би дефинисали опсег и обим података који би се прикупљали и на који начин би се размјењивали између свих установа, што би олакшало учешће здравствених установа у здравственом систему Српске, али и обезбиједило бољу поруку и квалитетнију здравствену заштиту грађана - рекао је Шеранић.

Говорећи о дугу здравствених установа, Шеранић је рекао да се на овом питању континуирано ради.

- Није, кад говоримо о овоме, ствар само новца. Морамо размислити о томе и организацијски и легислативно, а и финансијски, те то уклопити у један пакет који мора ићи у одређеном периоду - нагласио је Шеранић.

Према његовим ријечима, било која од мјера која би се повела посебно неће у потпуности имати свој успјех јер ће увијек нешто недостајати.

- Ипак, заједно са Министарством финансија, Кабинетом премијера Српске, са Фондом здравственог осигурања и јавним здравственим установама континуирано радимо на томе да зауставимо дуговања, те кренемо у позитивном смјеру - рекао је Шеранић новинарима у Бијељини.