latinica  ћирилица
13/09/2019 |  13:04 ⇒ 14:01 | Аутор: РТС

Шпанија послије два продужетка у финалу Мундобаскета (ВИДЕО)

Кошаркаши Шпаније бориће се у недјељу за друго злато на Мундобаскетима, пошто су послије два продужетка у Пекингу савладали Аустралију са 95:88. "Бумери" су водили током већег дијела сусрета, Шпанци прво изборили продужетак, а онда у додатних десет минута имали више живаца и снаге. У другом полуфиналу састају се Француска и Аргентина.
СП: Шпанија - Аустралија (Фото: FIBA) -
СП: Шпанија - Аустралија (Фото: FIBA)

Кошаркашка селекција Шпаније први је учесник финала на Свјетском првенству у Кини. Послије велике борбе и чак два продужетка, "фурија" је била боља од Аустралије 98:88 и други пут у историји бориће се за златну медаљу на Мундобаскету.

А све је могло да буде другачије, да је Аустралија у финишу регуларног тока меча имала мало више концентрације, нарочито Пати Милс, који је на четири секунде до краја промашио једно слободно бацање, па је меч отишао у продужетак.

"Бумери" су се држали и у првом продужетку, док су у другом сасвим физички пали, што су Гасол и Рубио, уз помоћ Серхија Љуља, искористили и дошли до другог финала Мундобаскета, првог од 2006. године, када су на крају и освојили злато.

Аустралија је водила током већег дијела сусрета. Пати Милс одиграо је јоп један фантастичан меч са 34 поена, док је из другог плана искочио Ник Кеј, који је уз 16 поена имао чак 11 скокова (седам офанзивних).

Ипак, када је било најпотребније пробудили су се Гасол (33 поена на крају) и Рубио (19 поена и 12 асистенција), док је Љуљ у кључним моментима био прецизан у шуту за три поена (17 поена, четири тројке).

Аустралија је пропустила прилику да се први пут у историји пласира у финале Мундобаскета (најбољи резултати пета мјеста 1982. и 1994. године), па изабаницима Андреја Леманиса остаје да се у недјељу боре за прву медаљу у националној историји.

Шпанци ће играти за злато, а противник ће бити бољи из дулеа између Француске и Аргентине.