latinica  ћирилица
13/09/2019 |  13:00 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Шеранић: У здравствене установе уложено више од 800 милиона КМ

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Бијељини да је у здравствене установе Српске у посљедњих неколико година уложено више од 800 милиона КМ, те да су оне сада потпуно промијениле услове, али и организацију рада.
Ален Шеранић - Фото: СРНА
Ален ШеранићФото: СРНА

- У прилог овим подацима иде и чињеница да имамо значајна улагања у приватном сектору, како на пољу едукације, тако и на предусловима да пацијентима пружимо квалитетну здравствену заштиту - рекао је Шеранић, који је свечано отворио Трећи фестивал здравља и здравог начина живота у Бијељини.

Обраћајући се присутнима, он је рекао да је у фокусу рада Министарства, прије свега грађанин, односно пацијенти.

Шеранић је похвалио организацију Фестивала здравља, посебно што су данас учесници грађанима промовисали физичку активност, здраву исхрану и здрав живот.

- Иницијатива, коју ова манифестација већ трећу годину спроводи, веома је важна јер показује јасну опредијељеност људи из локалне заједнице да желе да направе промјене и да на неки начин употпуне живот наших грађана, прије свега да промивишу здравље и спријече појаву болести - рекао је Шеранић новинарима.

Он је нагласио да снажно заговара овакве активности јер сматра да локална заједница треба да пружи грађанима неке друге видове сарадње или јавног преношења здравствених порука, а улога Министарства је да такве ствари олакша.

- Са тог аспекта планирамо и одређене измјене у систему организације јавног здравства гдје ћемо путем планираних центара за промоцију здравља и превенцију болести данас у сваком дому здравља у Републици Српској имати могућност да грађанима директно приближимо оно што планирамо о питању превентивних програма, а локалној заједници дати прилику да уђе у јавну здравствену установу и да промовише добре ствари као што је данашњи фестивал у Бијељини - рекао је Шеранић.

Он је позвао грађане да посјете дводневни Фестивал здравља у Бијељини.

Институт за кардиоваскуларне болести Војводине из Сремске Каменице већ трећу годину учествује на овом фестивалу.

- Овдје смо познати као кардио-хируршка установа, и то је тачно. Ми смо прије неколико година комплетно реновирали институцију па постоји и "Каменица два", а сад је почела изграња и "Каменице три", те под истим кровом раде Институт за плућне болести, Институт за онкологију и Институт за кардиоваскуларне болести - рекао је новинарима Дејан Сакић, помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести.

Он је нагласио да је Институт укинуо и да нема листи чекања за кардио-хируршке операције, што је велики напредак.

- Данашња тема посвећена је физичкој активности, а Светска здравствена организација проценила је да је милијарду и 400 милиона становника физички неактивно, што није исто што и вежбати. Физичка неактивност повезана је са многим болестима - не само срца и крвних судова, него и других коштано-мишићних болести, раком дојке, дебелог црева - рекао је Сакић.

Директор бијељинске Болнице "Свети врачеви" Синиша Максимовић истакао је да болнице индиректно утичу на превенцију и да у љекари у болницама виде посљедице недостатка физичких активности на здравље пацијената.

- Подржавамо овај фестивал, све превентивне активности јер се показало да превенцијом може многу да се учини и смањи фактор и развој болести - рекао је Максимовић.

Према ријечима портпарола Фестивала здравља Славка Јовића, данашња свечаност одржава се под називом "Фестивал здравља 2019", а централна тема је посвећена утицају спорта и физичке активности на здравље.

Учесници на овом сајму здравља су Институт за кардиоваскуларне болести Војводине из Сремске Каменице, Јавна здравствена установа "Кућа здравља" из Бијељине, компанија "Хемофарм", те око 44 здравствене јавне и приватне установе.

На Фестивалу учествују и болнице, домови здравља и ординације које су посјетиоцима бесплатно пружале и пружају савјете за одржавање здравља, мјере притисак, те раде анализе шећера.