latinica  ћирилица
13/09/2019 |  12:14 | Аутор: СРНА

Хрватска други највећи инвеститор у БиХ

Према подацима Централне банке БиХ Хрватска је од маја 1994. године до децембра 2018. године инвестирала у БиХ 2,293 милијарде КМ, што је чини другим највећим инвеститором, с учешћем од 16 одсто у укупним инвестицијама регистрованим до сада, рекао је директор Агенције за унапређење инвестиција /Фипа/ БиХ Гордан Милинић.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Током посјете новоименованог амбасадора БиХ у Хрватској Александра Врањеша Агенцији, Милинић је истакао да су у првом кварталу ове године регистрована 231,2 милиона КМ страних улагања, што одражава исти ниво из прошле године, саопштено је из Фипе.

Он је рекао да се од амбасадора очекује да након преузимања дипломатске дужности успостави контакте с привредним и регионалним коморама, те удружењима предузетника и секторским удружењима ради представљања потенцијала БиХ, како би се анимирали нови потенцијални инвеститори.

Договорено је да Врањеш покуша организовати у идућој години манифестацију ради промоције привреде БиХ.

- У укупном износу улагања из Хрватске, инвестиције у област финансијске дјелатности и дјелатности осигурања учествују са 46,4 одсто, у прерађивачкој индустрији 19,6 одсто, а у области трговине 15,4 одсто - наводи се у саопштењу.

Највећи инвеститори су ХТ-Хрватске телекомуникације, Агрокор, Атлантик група, Белупо, Краш, Дукат и други.