latinica  ћирилица
13/09/2019 |  11:19 | Аутор: СРНА

Линта: Велика подршка поздраву "За дом спремни" доказ усташке оријентације

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је да је истраживање према којем се чак 45 одсто Хрвата залаже за употребу усташког поздрава "За дом спремни" доказ да је већина Хрвата усташки оријентисана.
За дом спремни (фото:  Ante Čizmić / HANZA MEDIA) -
За дом спремни (фото: Ante Čizmić / HANZA MEDIA)

Линта је навео да се, према истраживању агенције "Промоција плус", 16 одсто Хрвата залаже за употребу поздрава "За дом спремни" у грбу ХОС-а и на споменицима убијеним хосовцима који су били отворене усташе, док се за забрану употребе тог поздрава у јавности изјаснило свега 30 одсто испитаника, међу којима је, како је навео, сигурно и један број Срба и припадника националних мањина.

- Јасно се може закључити да више од 60 одсто Хрвата има позитиван однос према усташком поздраву "За дом спремни", под којим је извршен геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима у НДХ и брутално етничко чишћење српског народа са подручја данашње Хрватске, западне Херцеговине и западнокрајишких општина током деведесетих година прошлог вијека и том приликом почињени брутални злочини - рекао је Линта

Линта је подсјетио да је истраживање загребачког Института друштвених наука из 2015. године показало да чак 71 одсто ученика завршних разреда средњих школа у Хрватској сматра да геноцидна НДХ није била наци-фашистичка творевина, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Млади Хрвати су срамну причу о НДХ као правој држави хрватског народа научили у породици, школи, цркви, на Хрватској радио-телевизији, усташким порталима, на коцертима Томпсона - навео је Линта.