latinica  ћирилица
22/08/2019 |  14:57 ⇒ 19:46 | Аутор: АТВ

Додик: Починиоце напада у Книну ригорозно казнити

Положај Срба у Хрватској је изузетно тежак. То је положај потпуне дискриминације и сталног сијања страха, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ коментаришући синоћни напад на Србе у кафићу код Книна који су гледали меч плеј-офа за Лигу шампиона изнеђу Јанг Бојса и Црвене звезде.

- Догађај у Книну је свакако доказ да је положај Срба у Хрватској изузетно тежак. Хрватска је земља Евроспке уније. У њој, у Еврпоској унији, би требале да буду неприкосновене слободе људи. Онемогућити људима да слободно гледају пренос утакмице свакако говори о мржњи тих који су то починили, о мржњи коју имају према Србима - каже Додик. 

Он сматра да је ово тренутак да се окупимо солидарношћу око тих људи и многих незнаних који живе у Хрватској, као и на простору Федерације.

- Срби су изложени, можда је прејака ријеч тортури, која се спроводи и има елемената тортуре. Треба да покушамо да будемо солидарни према њима, и да затражимо од Хрватске ефикасну интервенцију, те да се они који су то учинили видљиво и транспарентно казне - навео је Додик.

Каже да покушава да рационално да одговор.

- Мој емотивни одговор је могао да буде много оштрији. Једини што сада можемо учинити је да путем наших институција и организација у Хрватској, затражимо да се ригорозно казне они који су то учинили -  истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Подсјећања ради, гости кафића у Уздољу код Книна нападнути су синоћ док су гледали утакмицу Црвена звезда-Јанг бојс.

Пет особа је повријеђено, укључујући и дијете. Полиција је привела неколико лица осумњичених за напад.