latinica  ћирилица
19/08/2019 |  18:19 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Свечано у Требињу на обиљежавању Крсне славе града

Свечано је данас било на југу Републике Српске. Требиње је прославило Крсну славу Града и Храма.

Јутрос су свету архијерејску литургију служили владика Захумско- херцеговачки и приморски Димитрије и викарни епископ диоклијски Методије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије.

- И увијек Херцеговина и Требиње са овом преображењском силом била узор и примјер свима, нама, који смо били у њеном блиском сусједству и окружењу како кроз историју тако и 90-тих када је кренуо преображај духовни нашег народа - истакао је викарни епископ диоклијски Методије.

И ове године бројни вјерници и гости присуствовали су литургији. Кажу, воле Требиње, посебно на дан Светог преображења Господњег.

Након литургије освештано је грожђе и ломљен славски колач послије чега је уприличен културно-умјетнички програм.Данас је положено и цвијеће на Споменик браниоцима Требиња 1991 -1995. године.

Поводом славе града одржана је и свечана сједница Скупштине.

- Има мјеста за све људе који имају добре намјере који желе добро Требињу и Републици Српској, спремни смо да подржимо - поручио је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Преображенске свечаности завршавају концертом македонске пјевачице Калиопи на Тргу слободе. Бројни садржаји употпунили су славске свечаности - сајам, изложбе, концерти, представе. За свакога понешто. Да сачувају у сјећању - до наредне године.