latinica  ћирилица
19/08/2019 |  14:01 ⇒ 14:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Нијемци шокирани расизмом хрватске дипломаткиње

Скандал с расистичким и антињемачким постовима на Фејсбуку хрватске дипломаткиње Елизабете Мађаревић, који је открио Индекс, постао је тема и њемачких медија.
Елизабета Мађаревић - Фото: Facebook
Елизабета МађаревићФото: Facebook

Мађаревићева је на свом профилу на Фејсбуку заговарала "бијелу Европу", изражавала ксенофобне и хомофобне ставове, а својевремено је у једном ауторском тексту њемачкој канцеларки Ангели Меркел замјерила "недостатак личне културе".

Откриће портала Индекс стигло је и до Берлина, гдје је Мађаревићева била први секретар хрватске амбасаде. Њемачка телевизија ЗДФ извјештава да је "расистички пост хрватске дипломаткиње изазвао пажњу" и додаје да се хрватски МИП оштро оградио од ставова своје дипломаткиње коју је због тога позвао на разговор.

Случај добија на важности због тога што Хрватска почетком године преузима предсједавање Савјету Европске уније, констатује ЗДФ.

ЗДФ истиче да се Мађаревићева прво бранила изјавом како има право на своје конзервативне ставове, да би онда, дан након тога, тврдила да јој је профил хакован, али се то супротставља чињеници да је већ дуже објављивала "ултрадесне, хомофобне и ксенофобне ставове". Наводи и да је Мађаревићева "вријеђала Ангелу Меркел".

О скандалу с расистичким постовима Мађаревићева извјештавају и недјељник Стерн, пословни дневник Ханделсблат и многи други.

О овој бламажи хрватске дипломатије чланке су објавили и аустријски медији.

Аустријски таблоид Кроне цајтунг пише о "мржњи на Фејсбуку" и да је "хрватска дипломаткиња изазвала драму у Берлину" својим постом о "чистој и аутентичној Европи" која је "бијела Европа". У Стандарду се констатује да су "расистички ставови хрватске дипломаткиње у Берлину изазвали узнемиреност" и истиче да се хрватски МИП дистанцирао од ње.

- Прво одбрана својих ставова, онда наводно хаковање - иронично пише Стандард о промјени приче Елизабете Мађаревић, која је прво рекла да има право да изјављује такве ствари, да би сутрадан тврдила како је жртва хаковања и да се преко ње напада хрватска влада.

МИП Хрватске требало би данас да се изјасни о овом случају.

Изјаве попут оних о "чистој и аутентичној Европи, само бијелим Европљанима, прозивање канцеларке Ангеле Меркел због недостатка личне културе, јер в,ерује да је ислам саставни дио њемачке културе, као и изјаве о нападима на имигранте, ЛГБТ заједници - у Загребу третирају као зразито тешку повреду службене дужности, сазнаје незванично Јутарњи лист.

Уколико се тако квалификује, повреда службене дужности ће се тешко бранити у поступку који слиједи и који, судећи по неслужбеним информацијама из МИП, може резултирати отказом по хитном поступку.

- У овом случају има доста елемената тешке повреде службене дужности Закона о државним службеницима, Етичког кодекса, Закона о спољним пословима. Мађаревић нам је учинила и огромну политчку штету. Уз све те проблематичне објаве, након свега, није се још ни суздржала, него се јавила новинарима и давала изјаве. Писано је правило да службеници МИП прије било каквог јавног обраћања морају тражити сагласност - рекао је извор из МИП.