latinica  ћирилица
19/08/2019 |  10:57 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Симић: Заговорници НАТО-а довели до усијања политичку ситуацију у БиХ

Заговорници НАТО-а у БиХ уз подршку и суфлирање одређених спољних фактора, према добро осмишљеном сценарију, довели су, протеклих мјесеци, политичку ситуацији у овој земљи до усијања, оцијенио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Перо Симић.
Перо Симић -
Перо Симић

- Пратећи сарајевске медије и политичко Сарајево и полуписмени политички посматрач стекао је дојам да је НАТО питање бити или не бити за БиХ - навео је Симић у колумни за портал Искра.

Суштинска тема, зашто ова земља скоро годину дана након избора још није имплементирала изборне резултате, односно формирала у потпуности власт - Савјет министара итд... како би могла функционисати као свака нормална цивилизована земља, наглашава Симић, циљано је скрајнута и у други план гурнута а као доминантна тема, умјесто формирања власти, наметнута је прича о НАТО, тек толико "да се Власи не би сјетили".

- Тако политичко Сарајево и бошњачки лидери уз међународне суфлере покушавају, између осталог, наметнути само њима својствену теорију да тобоже државе нема без НАТО-а. Опште је познато да није НАТО суштина функционисања једне нормалне државе каква безуспјешно покушава бити и БиХ. То најбоље знају чланице ЕУ које нису у НАТО - Аустрија, Шведска, Ирска, Финска, Малта и Кипар.

Но, свједоци смо протеклих пар мјесеци НАТО маркетинга какав до сада није виђен на овим просторима. Томе смо и ми из Републике Српске допринијели полемишући са НАТО пропагандистима преко политичких активиста, аналитичара и наших медија те тако ту тему одржавали врућом - оцијенио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ.

И то упркос томе што нам је потпуно јасно, истиче Симић, да би бошњачки политички представници радије да праве власт са НАТО него са легитимним Србима изабраним испред Републике Српске а који не желе да буду послушници /Бакира/ Изетбеговићеви ни појединих амбасада у Сарајеву.

Симић је рекао да је све укупно то био један поприлично осмишљени пронатовски маркетиншки трик, те да су се ломила копља око НАТО чланства БиХ а формирање власти помињало спорадично или никако у политичком Сарајеву.

- Нажалост, у овом натовском маркетиншком игроказу нерегуларну игру су играли и поједини српски политички представници у Сарајеву а који су још чланови Савјета министара који и даље фунционише у техничком мандату. Они су атаковали свакодневно на /Милорада/ Додика сејући страх, како ће наводно Додик прихватити АНП односно НАТО и тако дали свој допринос успостављања НАТО теме као доминантне, заузврат тиме продужујући свој угодан мандат у Савјету министара у техничком мандату јер нови још није изабран, а када ће - видјећемо - нагласио је Симић.

Он је истакао да је Република Српска упркос овим маркетиншким замешатељствима потпуно јасна по питању НАТО-а - неће да трчи испред Србије и држаће се Резолуције о војној неутралности коју је донијела Народна скупштина Републике Српске.

- Уз чињеницу да уважава и подржава сарадњу са НАТО савезом без чланства у њему ту се завршава сва прича о НАТО-у и БиХ, бар што се тиче Републике Српске, а о чему је у више наврата потпуно јасно говорио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Ту се завршава сва прича око НАТО.

За БиХ постоји само једна прича а то је формирање власти на свим нивоима у БиХ. Док се не формира власт представници Републике Српске немају о чему другом да разговарају. Што би рекао мој колега Емир Кустурица: "Довиђења! Како сте" - поручио је Симић у колумни за портал Искра.