latinica  ћирилица
15/08/2019 |  22:02 ⇒ 16/08/2019 | 08:57 | Аутор: srpskainfo.com

СИПА у Агенцији за развој високог образовања БиХ

Инспектори СИПА провјеравају информације из пријаве која је дошла директно на њихову адресу о томе да су два јавна универзитета из Републике Српске оштећена јер им је у Агенцији за развој високог образовања и обезбјеђење квалитета блокиран упис у Регистар акредитованих високошколских установа у БиХ, сазнаје Српскаинфо.
СИПА - Фото: илустрација
СИПАФото: илустрација

Према незваничним информацијама, инспектори СИПА данас су боравили у просторијама ове агенције у Бањалуци и разговарали са директором Енвером Халиловићем који је, како је раније објављено, крајем марта оспорио овај упис за Универзитет у Бањалуци и Универзитет у Источном Сарајево, а након што су ове установе добиле рјешења о акредитацији.

Због сумње да је, између осталог, том приликом злоупотријебио положај или овлаштења, против Халиловића је још раније поднесена и кривична пријава Тужилаштву БиХ.

Због истог проблема недавно је и Управна инспекција Министарства правде БиХ завршила инспекцијски надзор у овој агенцији, а наложено је да се Агенција мора управним актом одлучити о захтјевима ресорном министаратва у Влади Републике Српске о упису ова два универзитета у регистар на нивоу БиХ који Агенција води.