latinica  ћирилица
15/08/2019 |  19:45 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Наложен одстрел дивљих свиња; Узгајивачи на опрезу

Након потврде да је у Србији регистрована афричка куга свиња међу домаћим произвођачима повећан је опрез. На терену су појачане мјере контроле, на захтјев ресорног министарства.

На подручју Градишке, гдје се интезивним свињогојством бави више од 150 фармера, постоји додатна бојазан да опаку болест осим дивљих свиња могу пренијети и неконтролисани увозни контигенти свјежег и прерађеног меса.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, имајући у виду појаву афричке куге свиња у Србији и штете на усјевима које ова дивљач причињава у Српској, донијело је јасне акте којима је прописан активан одстрел дивљих свиња у свим ловиштима, а посебно онима која граниче са Србијом.

Ситуацију у сјеверозападном дијелу Републике Српске будно прати ресорно министарство, посредством ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди. Фармерима се препоручују превентивне биосигурносне мјере.

Осим дивљих свиња опасност по сточни фонд у посљедње вријеме представљају и медвједи. Министарство пољопривреде свим ловиштима у Српској издало је обавјештење да се, без обзира на ловостај, може извршити ванредни одстрел поменуте дивље животиње, ако причињава штету и представља непосредну опасност по живот и здравље људи, али и имовину.