latinica  ћирилица
15/08/2019 |  18:18 ⇒ 16/08/2019 | 08:22 | Аутор: РТРС

У БиХ се и даље ломе копља око Годишњег националног плана

У БиХ се и даље ломе копља око Годишњег националног плана за НАТО. Предсједавајући Жељко Комшић покушава га убацити у дневни ред сједнице Предсједништва БиХ, најављене за 20. август, иако потписници спразума, прије десет дана, о њему нису ни разговарали. За АНП навија и Вашингтон, што је својом изјавом потврдио и замјеник помоћника државног секретата за Еворпу и Евроазију Метју Палмер. За званичну Бањалуку - то је мијешање у унутрашња питања.

Метју Палмер у изјави за Глас Америке истиче важност предаје Годишњег националног програма за активирање Акционог плана за чланство у НАТО. Оваквом изјавом, у вријеме преговора о формирању власти, ниједна земља, па ни САД, не би требало да се мијеша у унутрашња питања, узвраћају у СНСД-у.

- Према овоме како Палмер тумачи, БиХ мора да постане чланица НАТО-а, иако у земљи не постоји консензус о том питању. Консензус ће тешко постићи, с обзиром на то да се зна да то Република Српска не прихвата, да је донијела одлуку о војној неутралности и да је обавезују одлуке Народне скупштине - рекла је Душанка Мајкић, делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Одмах након договора тројице лидера о формирању власти, Бакир Изетбеговић, намеће редуковани Годишњи план, иако о њему, није разговарао с Милорадом Додиком, што је потврдио и за сарајевске медије. Изетбеговић сада тражи подршку дијела међународне заједнице.

- Уз снажну подршку дијела међународне заједнице, Бакир Изетбеговић, заједно са члановима Предсједништва БиХ Жељком Комшићем и Шефиком Џеферовићем, покушава да сруши договор о формирању новог Савјета министара и то тако што тражи уступке којих нема у потписнаом споразуму и за које зна да их никада неће добити - наводи Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посалника СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Условљавањем АНП-а и његовим уврштавањем у дневни ред сједнице Предсједништва, бошњачка страна жели да добије на времену, упозорава универзитетски професор Милован Милутиновић. То што се позивају на раније одлуке, каже да је, ипак, последња Народне скупштина Српске.

- НСРС је врло јасно рекла да је опредијељена за војну неутралност и да је тиме, на одређен начин, поништила све акте који су раније донесени по питању евроаталнских интеграција - истакао је Милутиновић.

Војно-политички аналитичар Владо Радуловић из Београда оцјењује да би прихватање Годишњег плана, па и редукованог, значило зелено свјетло чланству у алијанси.

- Јер слање АНП-а то је тај степеник који морате да прескочите да би активирали МАП. Оног тренутка кад активирате МАП ви сте покуцали на врата НАТО-а и онда је сљедећи корак позив који слиједи ка пуноправном чланству - појашњава Радуловић.

Из Бањалуке порука да њен пут у НАТО зависи од Србије, чију политику војне неутралности поштује Брисел. Од када је Србија постала чланица Партнерства за мир, годишње се организује око 100 заједничких активности с Алијансом.