latinica  ћирилица
15/08/2019 |  18:16 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Строго забрањено купање у Tребишњици

Купање у ријеци Требишици је и даље строго забрањено због брзине и водостаја ријеке, а из Хидроелектрана на Требишњици су апеловали да се поштују упозорења поред ријеке.
Требишњица - Фото: СРНА
ТребишњицаФото: СРНА

Шеф Сектора за производњу електричне енергије и управљање водама у Хидроелектранама на Требишњици Душко Вујовић рекао је за Срну да је купање у ријеци ових дана веома опасно.

- Људи не би требало да користе Требишњицу у спортско-рекреационе сврхе - скакање, пливање, па чак и вожење чамаца јер је температура воде изузетно ниска, а брзина велика, што додатно мијења ниво - навео је Вујовић.

Он је рекао да у већем дијелу града протиче више од 80 кубика воде у секунди, а у току ноћи испушта се и 150 кубика у секунди.

Вујовић је истакао да је главни разлог хаварија у Хидроелектрани Плат код Дубровника, па се тренутно ради по усаглашеним плановима Електропривреде Републике Српске и Хидроелектарана на Требишњици сходно електроенергетском билансу.

- Ми сваки дан правимо режим испуштања тако да у току ноћи испуштамо веће количине воде него у току дана - истакао је Вујовић.

У Јавном предузећу Екологија и безбједност из Требиња рекли су да су урадили све да апелују на Требињце и госте да не користе Требишњицу за купање.

- Стално смо путем медија упозоравали и ставили смо табле забране на више прометних мјеста уз ријеку - рекла је Марија Нинковић из овог предузећа.