latinica  ћирилица
15/08/2019 |  17:24 | Аутор: СРНА

"За Српску нема обавезујуће одлуке без потврде у НСРС и на референдуму"

Асоцијација Ствараоци Републике Српске оцијенила је да је питање чланства БиХ у НАТО постало најважније политичко питање и истакла да грађани очекују да, ако постоји сумња у артикулисану вољу српског народа, буде затражено изјашњавање Народне скупштине Српске или да грађанска воља буде утврђена на референдуму.
Пале: Асоцијација Ствараоци Републике Српске - Фото: СРНА
Пале: Асоцијација Ствараоци Републике СрпскеФото: СРНА

Из Асоцијације Ствараоци Републике Српске наводе да немају намјеру да арбитрирају да ли је акт који је наводно подржао некадашњи српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић пристанак Републике Српске на чланство БиХ у НАТО или само прихватање сарадње са овим савезом, али истичу да у обје варијанте тај акт за српску страну не може бити обавезујући ако га не ратификује Народна скупштина Српске и на референдуму подрже грађани.

- Од политичара грађани очекују, посебно од предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића, ако постоји сумња у артикулисану вољу српског народа, да се не потежу историјски погрешни потези, као што је то урађено у октобру 1991. године, него да затраже изјашњавање Народне скупштине Републике Српске или да да се воља грађана Српске утврди на референдуму - наводи се у саопштењу из Асоцијације.

Ствараоци Српске наглашавају да је питање чланства БиХ у НАТО савезу, око чега су и сами српски политичари подијељени, у овом тренутку постало најважније политичко питање.

Они истичу да је ријеч о изјавама или актима које, према једним, представљају "пресуђене чињенице" за чланство БиХ у НАТО, а, према дугим, доказ да се такве изјаве тако не могу тумачити.

Ствараоци Српске истичу да Комшић посебно мора имати одговорност за поступке које чини, те да мора да схвати да се у БиХ никад ништа није постигло уцјенама или наметањем рјешења.

Они апелују на све политичке субјекте у БиХ да "не треба, немуштим изјавамаради личне промоције, да помажу непријатељима БиХ који су већ прозвали БиХ као земљу чуда у којој су њени највећи непријатељи они који се декларишу као њени једини заштитници".