latinica  ћирилица
15/08/2019 |  14:47 | Аутор: СРНА

Стевандић: Нисмо имали изборе да бисмо слушали друге земље

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је данас Срни да је потпуно неприхватљиво мијешање замјеника помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Метјуа Палмера у процес формирања власти, наводећи да су избори у БиХ одржани да би била испоштована воља народа који живи у њој, а не неке друге земље.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је истакао да су избори проведени да би била испоштована воља народа, а не неке друге земље или дипломате из друге земље која има своје интересе унутар БиХ или у региону.

- Неспојиво је да се било шта са стране веже за вољу народа и спровођење изборних резултата. Због тога сам прилично изненађен таквим наступом, али се надам да је то био лапсус - рекао је Стевандић.

Он је истакао да је Палмер изнио и другачије образложење одлуке да Милораду Додику у вријеме док је био предсједник Републике Српске буду уведене америчке санкције у односу на званичне разлоге које је навео Стејт департмент.

- Палмерово образложење није исто као образложење које је дошло из Стејт департмента. То је велика грешка. И то је прилично чудно и надам се да је и то лапсус. Све друго би било превише озбиљно и захтијевало би институционални одговор из Српске - нагласио је Стевандић.

Палмер је за Глас Америке рекао да је важно да БиХ преда Годишњи национални програм за активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у, те да вјерује да српски члан Предсједништва БиХ Додик неће задржати тврдокорну реторику, попут оне да ће довести у питање надлежности које су пребачене са Републике Српске на БиХ.

Он је истакао да су САД наметнуле санкције Додику као одговор на низ корака који су требало да кулминирају референдумом о отцјепљењу Републике Српске од БиХ.