latinica  ћирилица
15/08/2019 |  14:02 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Мистично црно јутро: Умјесто свјетла и сунца, становници угледали мрак (ВИДЕО)

Мјештани једног округа у сибирској Јакутској области били су изненађени када их је ујутру умјесто свјетлости дочекао мрак.
Сибир - мрак (Фото: YouTube/Printscreen) -
Сибир - мрак (Фото: YouTube/Printscreen)

Становнике Верхојанског округа у Сибиру дочекао је мркли мрак када би сунце већ требало да је високо на небу. Овдје би, имајући у виду географску ширину и годишње доба, требало да свиће око четири часа, а људи су тмину са необичним жутим одсјајем фотографисали и до осам часова ујутру.

Што је још чудније, ово није први пут да се овако нешто дешава. Прошлог љета мјештани неколико јакутских округа пробудили су се уз сличан призор, па су на друштвеним мрежама почеле шале о "традиционалном" црном јутру и Сунцу које је "опет угашено".

Иако засад нема званичног објашњења, метеоролози претпостављају да су велики шумски пожари који су захватили Сибир криви за овај феномен. Наиме, изгледа да је велика концентрација угљен-моноксида у атмосфери довела до брзог формирања необично густих облака који су потпуно блокирали сунчеве зраке.

Стручњак руске метеоролошке службе Фобос Јевгениј Тишковец каже да облаци личе на оне који се намјерно вјештачки формирају када се поспу честице из авиона око којих се прикупља влага.

- Облак је достигао максималну дебљину, уз то имамо дим и падавине. Ово су и даље процјене и морамо да урадимо анализу да видимо шта се тачно дешава - објаснио је Тишковец.

Мистерију продубљује концентрација угљен-моноксида од 7,19 милиграма по кубном метру (горња граница је пет), што не би требало да је довољно екстремно да изазове потпуно помрачење.

Извор: Б92/Спутњик