latinica  ћирилица
15/08/2019 |  13:07 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Недимовић: Случај афричке свињске куге неће бити изолован

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је да случај афричке свињске куге у три села у Младеновцу неће бити изолован, јер не постоји вакцина против ове болести, али да она није опасна за људе, нити за друге животиње.
Бранислав Недимовић - Фото: ТАНЈУГ
Бранислав НедимовићФото: ТАНЈУГ

- Неће ово бити изолован случај, вирус је као терористичка организација, јер нема вакцине, није још измишљена. Тренутно постоји привремена забрана извоза, што се ради у оваквим случајевима - рекао је Недимовић.

Он је навео да људи неће да пријављују ову болест, јер раније држава није плаћала штету, али да је у овом случају држава одмах реаговала и исплатила штету.

- Ова болест егзистира неколико година уназад у земљама око нас, то је као вирус код човејка. Ово није опасно за људе, не постоји опасност, није опасно чак ни за друге животиње - рекао је Недимовић за Телевизију Хепи.

Он је истакао да термички обрађено месо не представља никакав проблем, али ако се то месо баци свињи или дивљој свињи, оне ће се заразити.

- Ми смо еутанизирали све животиње које су биле на фарми /гдје је била зараза/, тек када се свиња еутаназира може да се види шта јој је. Људима смо исплатили тржишну цијену /за штету/, држава је потпуно нормално одрадила тај посао - рекао је Недимовић.

Према његовим ријечима, у заштити од ове болести најважнија је хигијена, а најбитније је да у обор са свињама не дође нека друга животиња и да свиња не буде у контакту са другим животињама, као и спријечити трговину заражених са незараженим просторима.

- Јако је тешко и људима који гаје свиње да препознају, када се појави температура, крвави проливи...то може да се утврди једино ако се еутаназира животиња. Постоји период од 40 дана инкубације, неће ово бити изолован случај, јер нема вакцине. Код класичне свињске куге има вакцине - навео је Недимовић.

Он је додао да у Србији постоје покретне палионице, да се не би ширио вирус по Србији.

- На простору Румуније гори та болест, тамо је највећа ескалација. Ми на простору Србије имамо 52.000 тачака на којима се гаје свиње. Највише су нам угрожена мала газдинства. То је вирус који иде јако споро - рекао је Недимовић.

Он је подсјетио да је јуче потписао наредбу о регионализацији, односно да само из подручја које је заражено нема трговине свињама и свињским месом, а сва остала подручја гдје нема вируса су слободна за трговину.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије је прије два дана објавило да је афричка куга свиња потврђена на три тачке у три села у околини Младеновца.

После мониторинга који ће трајати око 40 дана, Србија ће моћи несметано да извози на простор ЕУ и у друге државе, а у складу са инструкцијама Светске организације за здравље животиња, наведено је у саопштењу.

Након што је Свјетска организација за заштиту здравља животиња објавила да се сумња да на територији Србије постоји обољење свиња - афричка куга, БиХ и Сјеверна Македонија су забраниле увоз свињског меса из Србије.