latinica  ћирилица
15/08/2019 |  12:27 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Бркић очекује поништавање спорних чланова Уредбе о стамбеном збрињавању

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Бањалука Станислав Бркић очекује да ће Уставни суд Републике Српске поништити чланове 7 и 11 новоусвојене Уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, јер та организација сматра да су незаконити.
Станислав Бркић (фото:Dejan Božić / RAS Srbija) -
Станислав Бркић (фото:Dejan Božić / RAS Srbija)

Бркић је оцијенио да је "ресорно министарство поновило исту грешку из старе Уредбе на начин да су дјецу погинулих бораца искључили из стамбеног збрињавања, посебно дјецу без оба родитеља".

- Увјерени смо да ће ресорно министарство испоштовати одлуку Уставног суда Републике Српске по којој ће дјеца погинулих бораца, посебно дјеца без оба родитеља имати право на стамбено збрињавање - рекао је Бркић Срни.

Он је навео да је у новоусвојеној Уредби наведено да дјеца погинулих бораца без оба родитеља могу конкурисати ако су похађала школу када им је умро други родитељ.

- На овај начин дјеца без оба родитеља стављена су у неповољнији положај у оносу на дјецу која имају једног родитеља - рекао је Бркић.

Бркић је навео да се друга примједба породица погинулих на новоусвојену Уредбу односи на то да су из стамбеног збрињавања искључене породице погинулих бораца или дјеца, који су наплатили нематеријалну штету за претрпљену душевну бол.

Он је истакао да "не може једно право искључивати друго право, него само статус доноси право".

Бркић је подсјетио да је Уставни суд Републике Српске 2016. године поништио одредбу у старој Уредби у којој је било наведено да дјеца погинулих бораца са навршених 27 година живота под условом да су ожењена немају право на стамбено збрињавање.

Бркић је додао да је Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила 2. августа на приједлог бањалучке Градске организације поднијела Уставном суду Републике Српске приједлог за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости члана 7 став два и три и члана 11 став један у тачки осам и став два Уредбе.