latinica  ћирилица
15/08/2019 |  10:33 ⇒ 10:39 | Аутор: СРНА

Изетбеговић покушава да сруши договор са Додиком и Човићем

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да лидер СДА Бакир Изетбеговић покушава на све начине да сруши споразум о фомирању власти у заједничким институцијама БиХ, којег је прије десет дана потписао са предсједницима СНСД-а Милорадом Додиком и ХДЗ-а Драганом Човићем.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Уз снажну подршку дијела међународне заједнице, Бакир Изетбеговић, заједно са члановима Предсједништва БиХ Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем, покушава да сруши договор о формирању новог Савјета министара и то тако што тражи уступке којих нема у потписаном Споразуму и за које зна да их никада неће добити - поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је упозорио да предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, по налогу Бакира Изетбеговића и странаца који их подржавају, покушава да у дневни ред сједнице Предсједништва угура такозвани Годишњи национални програм, документ који за Републику Српску и њене институције уопште не постоји.

- О том документу Предсједништво БиХ не може расправљати јер о њему претходно није расправљао ниједан други надлежни орган власти у БиХ. О њему се није изјаснила ни Комисија за НАТО интеграције, нити Савјет министара, тако да се уопште не зна како је тај документ, чији је садржај потпуно неприхватљив за Републику Српску, уопште доспио у Предсједништво БиХ - нагласио је Кошарац.

Поновио је став да је Народна скупштина Републике Српске доношењем Резолуције прогласила војну неутралност и да је за представнике Републике Српске неприхватљиво слање такозваног Годишњег националног програма и активација МАП-а, као посљедње степенице за чланство БиХ у НАТО.

- То је степеница преко које Република Српска неће прећи - рекао је Кошарац и додао да је Изетбеговић и те како упознат са овим ставовима и да ће, уколико повуче свој потпис и сруши споразум са Додиком и Човићем, бити најодговорнији за ескалацију политичке кризе у БиХ.

Износећи неистине и служећи се политичким подвалама, Кошарац је нагласио да Изетбеговић покушава да се извуче из цијеле ситуације.

- На тај начин демонстрира сопствене слабости, одсуство лидерства и подложност утицају страног фактора - закључио је Кошарац.