latinica  ћирилица
10/08/2019 |  21:06 ⇒ 11/08/2019 | 10:32 | Аутор: СРНА

Ускоро реализација два велика пројекта у Невесињу (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће Влада наставити улагати у Невесиње и да ће ускоро бити реконструисан магистрални пут према Мостару и потписан уговор са извођачем радова за историјски пројекат изградње хидроелектране Дабар.
Предсједник Владе Вишковић у Невесињу - Фото: СРНА
Предсједник Владе Вишковић у НевесињуФото: СРНА

Вишковић је послије састанка са руководством општине Невесиње и представницима политичких странака рекао је да је разговарано о пројектима у цијелој Херцеговини, те нагласио да је Влада Републике Српске на челу са СНСД-ом у посљедње четири године уложила више него што је Невесиње добило од турске владавине до данас.

- Овдје су рађени пројекти који су били стогодишњи захтјеви становиштва. Прије неколико мјесеци урађено је резервно снабдијевање електричном енергијом преко далековода Невесиње-Гацко. Знамо да је Невесиње у фебруару више дана било без струје и то се више неће догађати - нагласио је Вишковић и додао да је Невесиње прошле године, уз помоћ Владе, добило и нови водовод.

Вишковић је нагласио да очекује да ће прије нове године бити потписан уговор са извођачем радова за изградњу Хидроелектране Дабар у систему Горњи Хоризонти.

- Била је процедура избора извоћача радова, имали смо три извођача и било је жалби на ту процедуру. Комисија за жалбе одбацила је жалбу, сад су остала два извођача и, према информацијама којима располажемо, мислимо да ће доћи до договора између та два понуђача и да ћемо веома брзо бити у позицији да потпишемо уговор - рекао је Вишковић.

Вишковић је објаснио да ће Хидроелектрана Дабар бити грађена по принципу кључ у руке.

Премијер Српске је оцијенио да ће коначно Херцеговина и Република Српска добити велики енергетски објекат који ће имати огроман значај.

Он је рекао да ће ускоро бити урађена санација постојећег путног правца од Невесиња према Мостару до границе са Федерацијом БиХ у дужини од 12 километара што ће коштати неколико милиона КМ.

- У склопу изналажења најбољег рјешења радиће се и пројекат да видимо које би било најбоље рјешење, јер има приче да се ради тунел или нека друга варијанта. Морамо да видимо шта каже струка, колико то кошта и одакле ћемо обезбиједити средства - рекао је Вишковић.

Он је додао да је то пројекат о којем ће Влада Српске разговарати са општином Невесиње и другим заинтересованим општинама.

Вишковић је додао да је на састанку у Невесињу ставио до знања да је први приоритет Херцеговине пут од Тјентишта према Броду на Дрини, те да након тога може доћи на ред изналажење новог рјешења за путни правац према Мостару.

- Као премијер био бих пресретан да истовремено можемо радити та два пројекта, али морамо бити реални и владати чињеницама - истакао је Вишковић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је на састанку разговарано о путној инфраструктури, али и о другим пројектима важним за ову локалну заједницу.

Он је подсјетио да је Влада посредством Путева Републике Српске одобрила средства за пут Удбина-Лукавац, затим реконструкцију Улице Милоша Обилића, те за дионицу која спаја магистрални пут према Гацку и регионални пут према Берковићима.

- Разговарано је о рехабилитацији пута Невесиње-Мостар. Постоји идеја општине Невесиње да се изнађе најповољније техничко рјешење за прикључак источнохерцеговачких општина на Коридор Пет це. Још је рано за податке који би обавезали општину Невесиње и Владу Републике Српске - рекао је Авдаловић.

Он је додао да је то пројекат који је веома скуп и који се чека дуго година.

- Оно што сам разумио премијера је да ће Влада посредством Путева Српске ући у пројекат реконструкције тог пута - додао је Авдаловић.