latinica  ћирилица
10/08/2019 |  15:15 | Аутор: СРНА

Хуа Чуњинг: Не мијешајте се у унутрашња питања Kине

Кина је поручила Британија да се не мијеша у њене унутрашње ствари након што је британски министар спољних послова Домник Раб позвао на независну истрагу недавних протеста у Хонг Конгу.
Кина (Фото: Sputnik/Iliy Pitalev) -
Кина (Фото: Sputnik/Iliy Pitalev)

Раб је јуче у телефонском разговору са шефом управе Хонг Конга Кери Лем позвао на независну истрагу, саопштио је Форин офис у Лондону.

- Једноставно је погрешно да британска Влада директно разговара са извршним администратором Хонг Конга и врши притисак - рекла је портпарол Министарства спољних послова Кине Хуа Чуњинг.

Она је додала да кинеска страна озбиљно апелује да Британија прекине да се мијеша у унутрашња питања Кине, те је позвала Лондон да прекине са "запаљивим" оптужбама у вези са Хонг Конгом, који, подсјетила је, више није британска колонија, па Британија нема супервизорска права.

Полиција Хонг Конга данас је испалила сузавац како би растјерала демонстранте у центру града. Активисти дјелују широм Хонг Конга, а више хиљада је на аеродрому.

Полиција је употријебила сузавац без претходног упозорења након што је више стотина активиста блокирало раскрсницу у кварту Таи Ваи.

Хонг Конг протеклих девет седмица потресају демонстранције.

Раб је јуче осудио насиље у Хонг Конгу, али је истакао право на мирне протесте.