latinica  ћирилица
10/08/2019 |  13:08 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Врхунац топлотног таласа у региону у понедјељак

Најтоплији дио љета, наводе метеоролози у региону, стиже нам овог викенда. Тропски талас задржаће се само неколико дана, а већ од сриједе очекује се расхлађење.
Врелине - Фото: AP
ВрелинеФото: AP

Републички хидрометеоролошки завод Србије наводи да је већ наступио први тропски дан и да ће се на подручју Србије задржати до уторка, с температуром ваздуха у појединим крајевима до 37 степени Целзијусових.

У недјељу ће бити од 33 до 37 степени, веома топло и без облака.

Врхунац врелине очекује се почетком наредне седмице, када ће жива у термометру ићи и до 38 степена. Спаса од врућине нећемо имати ни у току ноћи, јер неће бити испод 20 степени ни у касним вечерњим сатима. У Београду се очекују тропске ноћи од око 24 степена.

Србија ће бити под утицајем топле ваздушне масе која долази из сјеверне Африке све до сриједе, а у уторак, нарочито у јужном Банату, очекује се јак југоисточни вјетар, са могућим олујним ударима.

Осим што ће субјективни осјећај бити као да је Сахара, за викенд је на снази наранџасти метеоаларм на цијелој територији Србије. То значи да су прогнозиране опасне временске појаве, таквог интензитетета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

Овакво вријеме прати и високо УВ зрачење, које ће се кретати између 8 и 9 индекса, што се сматра врло високим степеном зрачења. Грађанима се савјетује да буду веома опрезни и да избјегавају излагање сунцу између 10 и 16 часова

Расхлађење у ноћи између уторка и сриједе

Промјена времена и осјетнији пад температуре слиједи у уторак касно у ноћ, када са сјеверозапада стиже хладнија ваздушна маса. Доћи ће до повећања облачности, па осим локалних падавина, требало би очекивати и пљускове са грмљавином са максималном дневном температуром до 24 степена.

У Хрватској у понедјељак око 35 степени

Хрватски метеоролози су за понедјељак, 12. август, најавили врхунац топлотног таласа када ће највиша дневна температура ваздуха бити и већа од 35 степени, а већ сутрадан долази нестабилно вријеме.

Од уторка се очекује нестабилније вријеме уз могућност локалних пљускова и грмљавине.

Из хрватског ДХЗ наводе да ће средином наредне седмице температура у већини крајева у унутрашњости бити нижа од 30 степени.

Опасност од топлотних таласа сутра ће бити на снази у цијелој Хрватској, а умјерена за подручје Осијека, Загреба, Карловца и Госпића, велика за Книн, Ријеку, Сплит и Дубровник.

Метеоролози најављују да је за понедјељак за подручје Книна, Ријеке, Сплита и Дубровника, издато упозорење на веома велику опасност од топлотног таласа.