latinica  ћирилица
10/08/2019 |  12:57 | Аутор: СРНА

Кремљ: Подгорица изабрала безалтернативни прозападни курс

Црна Гора и Русија имају значајан потенцијал за интеракцију, али се те могућности не користе, јер је званична Подгорица изабрала безалтернативни прозападни курс развоја, оцијењено је из Министарства иностраних послова Русије.
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова)

Министарстоа иностраних послова Русије саопштило је да Русија и Црна Гора имају богату историју билатералних односа и значајан потенцијал за интеракцију, али да се те могућности не користе.

- Пракса показује да покушаји формирања сопственог националног идентитета, искључиво на основу порицања историјског искуства, прекида веза са сусједима и наде у свијетлу евроатлантску будућност, воде само до повећања конфронтације у региону, који је, и без тога, оптерећен бројним изазовима - наводи се у одговору руског МИП-а подгоричким Вијестима.

Из руског Министарства су истакли да се надају да ће бити створени услови за повратак развоја руско-црногорских односа на узајамно корисним основама.

Вијести подсјећају да су добри односи Црне Горе и Русије нарушени након заокрета црногорске власти ка западу и одлуке да државу води ка чланству у НАТО, као и одлуке да се у потпуности придруже санкцијама ЕУ против Русије.

Највећи изазови између двије земље наступили су након хапшења оптужених за покушај насилне смјене власти у Црној Гори на изборима у октобру, 2016. године.

Према оптужници црногорског Специјалног тужилаштва, првобитни организатори "државног удара" су двојица руских држављана Едуард Шишмаков и Александар Попов, којима се судило пред Вишим судом у Подгорици.

Виши суд је 9. маја, између осталих, осудио Попова на 12, а Шишмакова на 15 година затвора због кривичног дјела "стварање криминалне организације и тероризам у покушају".

Након пресуде, из Одјељења за информисање и медије руског МИП-а је саопштено да пресуда Вишег суда у Подгорици "не оставља никакву сумњу у политизацију црногорског система правде и његову подложност манипулацијама споља", те да само може погоршати руско-црногорске односе, који су већ на најнижој тачки у њиховој историји.