latinica  ћирилица
10/08/2019 |  12:41 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

У Семберији пољопривредници у проблему са обољењем "црвенило кукуруза"

Обољење, "црвенило кукуруза" у Семберији је и ове године захватило усјеве на парцелама уз ријеку Дрину. Болест је на овом подручју присутна посљедњу деценију, а проширила се и на друге атаре. На хибридима раније групе зрења штета би требало да буде мања. За сузбијање инфекције препоручује се смјена најмање три усјева.

Црвенила листа и стабљике и смежураност зрна посљедице су болести која напада биљку у вријеме интензивног наливања зрна, па може да "обере" знатан дио рода.

У атарима гдје је кукуруз полегао због невремена, црвенило ће додатно умањити принос.

- На осам хектара има заиста доста црвенила. Приход је већ у доброј мјери смањен, између 25 до 30 одсто - каже Перо Драгојловић, пољопривредник из семберског села Амајлије.

Љубо Малетић, из Удружења пољопривредника Српске истиче да постоје парцеле које су скроз уништене и пољопривредници неће имати на њима готово ништа. Како каже, велика је штета за сточарство јер ће бити остварен мањи принос кукуруза, којим треба да се прехрани стока.

На неким парцелама у дринском појасу црвенило је захватило већи дио усјева, на другим мање.

- Резултати показују мало црвенила, минимално. Ништа није страшно, у наредних 10 до 15 дана ће да се покаже шта ће да се деси - рекао је Драган Спасојевић из Голог Брда.

На хибридима раније групе зрења болест неће значајније утицати на принос.

Тамо гдје је обољење јачег интензитета кукуруз ће завршити у силажи.

Ратари се боре како знају и умију да зауставе болест, почев од избора отпорнијих хибрида до хемијске заштите.

Смјену три усјева је, кажу, тешко реализовати.

- Ми да имамо трећи усјев који би могао да се експлоатише, ја бих га најрадије сијао али немамо на жалост - наводи Перо Драгојловић.

Болест преноси инсект цикада и може да умањи род десет па и до 70 одсто.

Постоје хибриди кукуруза толерантнији на црвенило али плодоред је основна и прва фитосанитарна мјера.

Препоручује се смјена три усјева пшеница - кукуруз - соја. Пшеница није добар предусјев јер ларва цикаде презимљава у њеном коријену као и у корову.

- Неопходно је савјетовати пољопривреднике да сузбијају коровске врсте који су домаћини цикади дивљег сирка и уништавати све корове на увратинама поред канала - наглашава Ђорђе Глишић, ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Примјеном хемијских средстава када је кукуруз висине један метар црвенило може да се сузбије.

У овом стадијуму развоја усјевима нема помоћи. Не могу бити заштићени јер ратари немају адекватну механизацију.

Тренутне временске прилике, иначе, погодују кукурузу па се на парцелама гдје нема црвенила очекује принос од десет тона сувог зрна по хектару.