latinica  ћирилица
10/08/2019 |  12:31 | Аутор: СРНА

Возачи Војске Србије трећи на војном релију (ФОТО)

Екипа Војске Србије подијелила је треће мјесто с екипом Бјелорусије на Војном релију, једној од 32 дисциплине на овогодишњим Међународним војним играма у Русији.
Возачи Војске Србије трећи на Војном релију у Кизилу - Фото: СРНА
Возачи Војске Србије трећи на Војном релију у КизилуФото: СРНА

Побједник је Руска Федерација, а друга је Кина, саопштило је Министарство одбране Србије.

Руководилац српске екипе, пуковник Жељко Ранковић истакао је да су и Србија и Бјелорусија први пут ове године учествовале у такмичењу на Војном релију, чиме је њихов успјех утолико већи.

У саставу екипе Војске Србије су национални представник и судија, капитен екипе, возач и стријелац за борбено возило Тигар и осам возача такмичара изабраних на основу резултата на такмичењима Војске Србије 2018. и 2019. године.

Све екипе користиле су војна возила Камаз и Урал 4 пута 4 и 6 пута 6, а једино се екипа Кине такмичила на својим возилима ВАТ СX 2190.

Кизил- Војни рели

Главна трка релија вожена је на веома тешкој стази дугој 234 километра.

На појединачне двије трке, српски возачи стицали су вјештину у управљању возилима која нису у опреми Војске Србије, а први пут служили су се војном навигацијом и руском радио везом.

Свечаном затварању такмичења у Кизилу, главном граду Републике Туве у Руској Федерацији, присуствовао је и замјеник министра одбране Руске Федерације генерал армије Димитриј Булгаков, који је честитао свим учесницима на успјешном савладавању тешке стазе и препрека на њој, посебно побједничким екипама, међу којима је и Србија.

Пете Међународне војне игре одржавају се од 3. до 17. августа истовремено на 21 полигону у Русији, Азербејџану, Јерменији, Бјелорусији, Индији, Ирану, Казахстану, Кини, Монголији и Узбекистану.

Учествовало је више од 5.000 војника сврстаних у 223 екипе које долазе из 39 земаља из Европе, Азије, Африке и Латинске Америке.