latinica  ћирилица
10/08/2019 |  11:40 | Аутор: СРНА

ХНС: Начињен велики корак, што скорије провести принципе

Хрватски народни сабор сматра да потписивање споразума у којем су садржани принципи за формирање власти на нивоу БиХ представља огроман корак и позива да ти принципи што скорије буду проведени, као и да се почне стварати политички амбијент у корист сва три народа и осталих грађана у БиХ.
ХНС (Фото: hnsbih.ba) -
ХНС (Фото: hnsbih.ba)

ХНС сматра да је компромис, постигнут овим споразумом, врхунски примјер да је уважавање свих представника три конститутивна народа основна претпоставка за јачање БиХ, те владавину права и закона.

- Посебно желимо истаћи да овај споразум у једној од својих тачака позива на имплементацију свих пресуда и одлука домаћих и европских судова који се односе на Изборни закон да би се осигурала уставна и институционална равноправност народа уз пуно уважавање њихових легитимно изабраних представника - напомињу из ХНС-а.

Смјернице и принципи који су садржани у потписаном споразуму, како наводе у ХНС-у, представљају снажну претпоставку за кључни искорак да би БиХ ускоро могла добити статус кандидата као једног од најважнијих спољнополитичких циљева БиХ.

ХНС је поздравио напоре и политичку спремност које су уложили изборни побједници, као и помоћ европских партнера, напомињући да је споразум потписан уз посредовање шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарка, који је као и ЕУ заговорник што скоријег напретка и испуњавања услова за пут БиХ у ЕУ.

Лидери СНСД, ХДЗ и СДА потписали су 5. августа документ Принципи за формирање власти на нивоу БиХ, који подразумијевају да се за 30 дана формира Савјет министара.

Принципи на основу којих ће функционисати власт на нивоу БиХ у предстојећем мандату су да се поштује и спроводи Дејтонски споразум и његових 11 анекса, укључујући и Европску конвенцију о људским правима и основним слободама, те суверенитет и територијални интегритет БиХ као елемент њеног међународног субјективитета, "што је најбољи гарант одрживости мира и стабилности уз поштовање дејтонске уставне структуре".