latinica  ћирилица
09/08/2019 |  18:34 | Аутор: СРНА

"Ствараоци Српске": Вође парламентарних странака "да изграде заједнички став"

Чланови Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" сматрају да вође парламентарних странака, посебно предсједници СНСД-а Милорад Додик и СДС-а Мирко Шаровић треба да изграде заједнички став и преузму одговорност за судбину Републике Српске и народа коме припадају "да би се припремили за велике притиске који ће брзо услиједити".
Ствараоци Републике Српске (архив) - Фото: СРНА
Ствараоци Републике Српске (архив)Фото: СРНА

Износећи свој став о актуелном питању "Ући у НАТО или не", чланови Асоцијације сматрају да би вође параламенатрних странака "морали преузети одговорност за судбину Републике и народа коме припадају и наћи договор да заједнички учествују у вршењу власти, најмање на нивоу БиХ, гдје ће се о овом питању `ломити копља`".

Чланови Асоцијације сматрају да скоро сви аналитичари који се у јавности јављају о овом питању, не говоре шта је у договору /лидера СНСД-а Милорада Додика, ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и СДА Бакира Изетбеговића/ написано, него шта би се у будућности могло десити, те да тако поступају јер је договор више него начелан због чега га свака страна и појединац тумачи како мисли да ће се имплементирати.

Чланови Асоцијације оцјењују да је за федералне партнере договор солидна основа да БиХ уђе у НАТО да би се БиХ заштитила од Србије, пошто је Хрватска већ у Алијанси, а да је други разлог тешко наћи.

У саопштењу Асоцијације истиче се да се српска страна противи уласку БиХ у НАТО јер Србија као матична држава није у том савезу, те због тога јер је НАТО бомбардовао Србију, а пред крај посљедњег рата и српска подручја у БиХ, што је пресудно утицало на исход рата, на велика разарања и српске жртве.

Из Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" подсјећају и на одлуке Народне скупштине Републике Српске и Скупштине Србије о неутралности.

- Не мислимо да би требало да се бавимо питањем зашто би БиХ требало да буде чланица НАТО-а јер то је став, условно, друге стране - напомиње се у саопштењу.

Из Асоцијације "указују на чињенице и аргументе које српски представници истичу у одбрани својих ставова".

- Те чињенице и аргументи су: потпуно је искључена могућност, ма како тумачили постигнути споразум, да може или смије неки појединац да да подршку чланству БиХ у НАТО-у. Још мање да такву одлуку сам донесе. Не може, или да будемо јасни, не смије ниједан појединац сам донијети одлуку јер пред њим постоје три препреке - Одлука Народне скупштине Републике Српске, Одлука Скупштине Србије о неутралности и плебисцитарна воља грађана Српске који су против /уласка у НАТО/ - истиче се у саопштењу.

Из Асоцијације додају да "зато сви они који тумачећи споразум по синтагми `шта би било кад би било` нерођеном дјетету дају име".

У Асоцијацији "Ствараоци Републике Српске" сматрају да је непримјерено "кетменско понашање неких политичара из ФБиХ који доводе у заблуду" грађане Републике Српске, додајући да они "лажно бране, чак и хвале" неке челне српске "политичаре о којима до јуче, нису имали ниједну ријеч похвале".

- Да би се припремили за велике притиске који ће брзо услиједити, вође парламентарних странака, посебно предсједник СНСД-а Милорад Додик и предсједник СДС-а Мирко Шаровић, требало би да изграде заједнички став за одбрану од нечега што је далеко погрешније него што би била неутралност БиХ - оцјењује се у саопштењу.

Из Асоцијације додају да би они "морали преузети одговорност за судбину Републике и народа коме припадају и наћи договор да заједнички учествују у вршењу власти, најмање на нивоу БиХ, гдје ће се о овом питању `ломити копља`".

- Подсјећамо политичаре, грађани то знају, деведесетих година, сад већ прошлог вијека, сви ми смо, независно ко је којој странци припадао, јединствено бранили националне интересе. Величина наше борбе је била да то нисмо чинили на штету ниједног другог народа него у корист правде и свјетлије будућности свих нас који у БиХ живимо - истичу из ове, како наводе, надстраначке организације која припада само Републици Српској, коју су стварали.