latinica  ћирилица
09/08/2019 |  13:22 ⇒ 16:05 | Аутор: РТРС

Министарство здравља: Станић изнио нетачне тврдње (ФОТО)

Поводом дезинформација које је на јуче одржаној прес конференцији изнио члан Социјално-економског савјета СДС-а Слободан Станић, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске упозорава да је ријеч о потпуно нетачним и паушалним тврдњама.
ЈЗУ Болница И.Сарајево - Фото: РТРС
ЈЗУ Болница И.СарајевоФото: РТРС

Истичу да је реализациом пројекта "Пројектовање, изградња и опремање нове ЈЗУ болница Источно Сарајево", по принципу "кључ у руке", изграђена савремена функционално осмишљена болница, опремљена новом савременом медицинском опремом, најпознатијих свјетских и европских произвођача и пуштена у употребу за потребе пружања здравствених услуга грађанима Града Источно Сарајево.

- Реализациом овог пројекта Влада Републике Српске је ријешила дугогодишњи проблем болничког рада у старим и неусловним зградама и створила услуве за велики комфор за боравак пацијентима и одличне услове за рад здравствених радника у пружању здравствених услуга - наводе из Министарства здравља.

Нова опрема у Болници "Србија"

У реализацији пројекта, истичу из ресорног министарства, уложен је велики труд и напор извођача радова, грађевинског надзора, владиних институција и тијела, болнице и јединице локалне самоуправе да у складу са законским и административним процедурама испуне одредбе потписаног Уговора и обезбједе употребу нове болнице на задовољство грађана Града Источно Сарајево и запослених здравствених радника.

- Објекат је изграђен савременим грађевинским материјалима, уграђене су најновија технолошка рјешења и опрема када су у питању машински радови, електро инталациони радови, информатизација и други системи потребни за савремену болницу. Болница, све њене службе и одјељења, опремљена је савременом медицинском, опремом најпознатијих свјетских и европских произвођача (General Electric, Gettinge-Maquet, Siemens, Bosch, Gima, Golem, Proma Reha, Karl Storz, Olympus), чија се опрема налази и у УКЦ Републике Српске. Сви апарати су испоручени у складу са спецификацијама које су дефинисане у тендерском документу - наводи се у саопштењу Министарства здраља Српске.

Нова опрема у Болници "Србија" И. Сарајево

За одређени број испоручених апарата и прибора, кажу, проведена је процедура по Правилнику Агенције за лијекове БиХ и обезбјеђена сагласности за увоз истих што је предуслов за њихову употребу у Републици Српској.

- Када су у питању конкретно поменути столови за гинеколошки преглед набављена су два стола различитих техничких карактеристика, по спецификацији од произвођача понуђеног у тендерској процедури (земља поријекла Чешка), цијена једног стола 7.117 КМ, цијена другог стола 11.399 КМ. Такође, су набављена два гинеколошка стола за рађаону по спецификацији од произвођача понуђеног у тендерској процедури (земља поријекла Чешка), по цијени од 19.800 КМ - истичу у Министарству.

Нова опрема у Болници "Србија" И. Сарајево

У Министасртву здраља желе да овом информациом још једном укажу јавности на успјешну реализацију пројекта изградње и опремања нове болнице "Србија" у Источном Сарајеву, која је пројектована на начин да одговори потребама становништва Сарајевско-романијске регије и да се створе услови да пацијенти добију најквалитетнију могућу здравствену заштиту у оквиру нове болнице, која је изграђена по највишим стандардима модерних здравствених установа и пружа могућности пружања и развоја квалитетнијих услуга дијагностике и лијечења.

Подсјећамо, Станић је јуче рекао да располаже сазнањима да је знатан дио опреме у Болници "Србија" у Источном Сарајеву "замијењен опремом нижег квалитета, иако је цијена изградње и опремања ове здравствене установе остала иста у износу од 54 милиона КМ".

Повезане вијести:

Станић: Дио опреме у Болници "Србија" замијењен оном нижег квалитета