latinica  ћирилица
09/08/2019 |  12:28 | Аутор: СРНА

Молба Денису да посланичко питање прослиједи Звиздићу

Посланик СББ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Дамир Арнаут упутио је данас предсједавајућем тог дома Денису Звиздићу молбу да ургенцију за доставу одговора на посланичка питања прослиједи предсједавајућем Савјета министара у техничком мандату, такође, Денису Звиздићу.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Арнаут се руководио стриктним одредбама Пословника Представничког дома, које налажу да се питања и иницијативе члановима Савјета министара достављају "подсредством предсједавајућег Дома", као и да је предсједавајући Дома у таквим случајевима обавезан питања прослиједити "ономе коме је упућено".

С обзиром на ове експлицитне и надасве јасне одредбе Пословника, Арнаут је био присиљен да замоли Дениса Звиздића, у својству предсједавајућег Дома, да сам себи, у својству предсједавајућег Савјета министара, прослиједи Арнаутова посланичка питања, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

С тим у вези, Арнаут је упутио ургенцију на доставу одговора на питања која је Звиздићу раније поставио посредством бивше предсједавајуће Дома Борјане Кришто, а која се односе на непримјерено кориштење звучне и свјетлосне сигнализације возила која Звиздић користи и која су у његовој пратњи /нејасном је у ком својству остварује право на наведену пратњу/, супротно доброј пракси земаља ЕУ и других демократских држава, истиче се у саопштењу.

Арнаутово посланичко питање гласи: Да ли ћете наложити да возила у којим се налазите, као и она у Вашој пратњи, не користе звучну и свјетлосну сигнализацију осим у изузетним ситуацијама, те да ли ћете наложити да та возила поштују све саобраћајне прописе /укључујући да се не убацују испред других возила на наведеној раскрсници/?

"Приликом доласка - пјешице - на пријем прошле седмице, а који је одржан у резиденцији амбасадора у старом дијелу града, у изузетно уској, једносмјерној улици, колона Ваших возила /укупно три/ је прошла тик покрај мене, са упаљеним ротацијама, сигналним свјетлима испод хаубе, те уз повремено паљење звучне сигнализације иако у улици у том тренутку није било других возила у покрету. Бројне званице, укључујући бројне стране дипломате, које су на пријем такође пристизале пјешице су се на сваки звук сирена пренуле.

Идентичан призор када су Ваша возила у питању сам често примјетио низ Далматинску улицу, те при скретању са улице Маршала Тита на улицу Врбања, у правцу зграде Парламентарне скупштине БиХ.

Овакво понашање наноси штету угледу БиХ када му присуствују стране дипломате у чијим земљама такво понашање званичника није прихватљиво и да иритира грађане", наводи се у Арнаутовом образложењу питања.

Било какав одговор да је ријеч о процјени служби и да се не бавите овим питањима, каже Арнут, није прихватљив.