latinica  ћирилица
12/07/2019 |  21:31 | Аутор: klix.ba

Хрватска поново тражи изручење Здравка Мамића

Министарство правде БиХ доставило је Тужилаштву БиХ замолбу Хрватске за изручењем бившег Здравка Мамића, јавља Хина.
Здравко Мамић - Фото: dnevni avaz
Здравко МамићФото: dnevni avaz

Сада је поново на Суду БиХ да донесе одлуку о томе да ли су испуњени услови за изручење Мамића.

Суд је 11. јуна одбио захтјев да се Мамићу одреди притвор на основу потјернице коју је за њим расписала Хрватска, али му је одредио мјеру одузимања путних исправа БиХ и обавезу редовног јављања полицијској станици у Читлуку.

Идући корак је одлука о томе може ли он бити изручен, а након што Тужилаштво БиХ на основу захтјева из Хрватске заузме став о томе, одржаће се рочиште пред Судом БиХ које доноси одлуку јесу ли испуњене законске претпоставке за изручење на основу споразума Хрватске и БиХ из 2012. године.

Коначна одлука о томе хоће ли Мамић бити изручен зависи о томе хоће ли је потписати министар правде БиХ Јосип Грубеша.

Хрватска тражи Мамића на основу друге оптужнице која је против њега потврђена пред Жупанијским судом у Осијеку.

Осим Мамића оптужени су и његов син Марио, брат Зоран, бивши директор Динама Дамир Врбановић, преузетници Сандро Стипанчић и Игор Крота, те менаџер Никy Артур Вуксан.

Оптужница их терети да су од децембра 2004. до децембра 2015. били чланови злочиначког удружења те су склапањем фиктивних уговора између Динама и више страних фирми те испостављањем рачуна о плаћању непостојећих услуга за трансфере играча оштетили клуб за више од 144 милиона куна.

Мамић је прошле године неправоснажно осуђен на шест и по година затвора, а уочи изрицања пресуде осјечкога суда у прољеће 2018, побјегао је у БиХ чије има држављанство и од тада борави у Међугорју.