latinica  ћирилица
12/07/2019 |  21:08 | Аутор: sputniknews.com

Уставни суд Хрватске: Већа права вуковарским Србима

Предсједник Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић изјавио данас да је Уставни суд забринут зато што градско вијеће у Вуковару није донијело одлуке о правима припадника српске националне мањине и да је због тога наредио да у октобру поступи по сопственом статуту и закону и донесе одлуке, као и да о томе обавијести суд.

Шепаровић је рекао да ће одлуком Уставног суда вуковарски Срби остваривати већа права на употребу језика и писма.

Он је нагласио да су неки чланови статута Града сада укинути, укључујући одредбу која се односи на права српских одборника у Градском вијећу, и додао да ће материјали за рад на српском језику и ћирилици морати да им се обезбјеђују и на усмени, а не само на писани захтјев.

Шепаровић се осврнуо и на неколико случајева које је назвао „медијским предметима“, а који се односе на право на слободу изражавања.

- Слобода изражавања може бити ограничена само ако је то нужно у демократском друштву, а то морају да утврде судови у појединачним случајевима - рекао је он.

- У новембру морају да виде која се од индивидуалних и колективних права могу проширити и о томе морају да донесу одлуку. Ако Уставни суд буде сматрао да та одлука није у складу са Уставним законом, задржава могућност да је укине - навео је Шепаровић, образлажући одлуку Суда.

Предсједник вуковарског Градског вијећа Томислав Шота из ХДЗ сматра да права српске националне мањине у Вуковару нису угрожена и да припадници те мањинске заједнице остварују сва Уставом, законима и Статутом града Вуковара загарантована права.

Шота каже да се одборницима српске националне мањине већ две године акти за сједнице Градског вијећа достављају на ћириличном писму, на захтјев одборника.

Замјеник градоначелника Вуковара Срђан Милаковић, члан СДСС, оцијенио је одлуку Уставног суда „козметичком и без суштине“, рекавши да се права припадника српске заједнице у Вуковару не примјењују у многим случајевима.

- Још постоје отворена питања грађана српске националности несталих у рату, питање двојезичних табли још није ријешено, а постоји и низ других примјера због којих се осјећамо као грађани другог реда - рекао је Милаковић.

Градска организација Самосталне демократске српске странке (СДСС) Вуковара поздравила је одлуку Уставног суда, која се односи на остварење права српске националне мањине у том граду, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се истиче да ће одборници СДСС пружити максималну подршку државним и градским институцијама како би у Вуковару коначно и практично заживјела примјена низа мањинских закона, чиме би се подигао квалитет живота не само мањинских заједница већ и свих грађана Вуковара.