latinica  ћирилица
12/07/2019 |  21:01 | Аутор: СРНА

Хрватска Влада најавила консултације са управом "Алуминија"

Хрватска Влада, као мањински дионичар мостарског "Алуминија", најавила је консултације с Управом те фабрике и Владом Федерацијом БиХ како би се размотрила могућа рјешења, након прекида испоруке електричне енергије и заустављања производње.
Мостар Алуминиј (фото:jabuka.tv) -
Мостар Алуминиј (фото:jabuka.tv)

Влада Хрватске сматра да се тржишно и економски оправдана и конкурентна производња у "Алуминију" може остварити "уз битну промјену досадашњег пословног модела, што претпоставља подршку Владе ФБиХ".

У саопштењу Влада Хрватске изражава жаљење што је дошло до оваквог развоја догађаја "у једном од стратешких привредних субјеката за хрватски народ у ФБиХ, али и за привредни развој цијеле БиХ", пренијели су хрватски медији.

Влада подсјећа да Хрватска има у власништву 12 одсто дионица "Алуминија", те додаје да је посредством свог представника у Надзорном одбору "Алуминија" примила информацију о разговорима које су водили представници Владе ФБиХ и Управе "Алуминија" с потенцијалним стратешким партнерима.

Производња у "Алуминију" прекинута је у ноћи између 9. и 10. јула, када је четири минуте послије поноћи мостарска компанија искључена с напајања електричне енергије.