latinica  ћирилица
12/07/2019 |  18:19 | Аутор: РТС

Делагација Србије напустила састанак у НАТО због наступа Приштине

Шеф Војног представништва у Мисији Србије при НАТО бригадни генерал Предраг Бандић на састанку Иницијативе за нормализацију ваздушног саобраћаја изнад Балкана, у Бриселу, изразио је оштар протест, а затим и напустио састанак, јер су представници привремених институција у Приштини злоупотребили своје учешће на скупу, саопштило је Министарство одбране.
Зграда НАТО-а (Фото:Sputnik/ Alexey Vitvitsky) -
Зграда НАТО-а (Фото:Sputnik/ Alexey Vitvitsky)

Приштинска делегација искористила је састанак за покушај "промовисања независности такозваног Косова и његових непостојећих институција", наведено је у саопштењу.

- Овакав поступак реакција је делегације Републике Србије на наступ делегације привремених институција у Приштини, јер је услов био да на наведеном састанку та делегација буде обиљежена само именом и презименом, посебно имајући у виду да је скуп организован од стране НАТО који као организација не препознаје тзв. Косово - наведено је у саопштењу.

Прецизира се да је шеф приштинске делегације, за кога није ни било планирано да се на скупу обрати, након што му је одобрено да се ипак обрати, умјесто да говори о теми састанка, то покушао да искористи за промовисање независности тзв. Косова. Након тога је вођа српске делегације оштро протествовао и напустио састанак.

Састанак је, након напуштања делегације Србије, врло брзо и завршен.

- Напомињемо да је ријеч о незабиљеженом скандалу којим Приштина покушава да изазове сукобе, као и покушају легализације стварања велике Албаније - закључује у саопштењу.