latinica  ћирилица
12/07/2019 |  16:35 | Аутор: СРНА

Обилазница у Брчком привремено пуштена у рад

Обилазница око града Брчко дуга 18,86 километара, вриједна више од 27 милиона евра, данас је привремено пуштена у рад.
Брчко - обилазница - Фото: СРНА
Брчко - обилазницаФото: СРНА

Тестни период функционисања обилазнице, који подразумијева ограничење брзине на 60 километара на час, трајаће до окончања техничког пријема након којег би обилазница требало да добије употребну дозволу.

Траса обилазнице простире се од насеља Гредице до Горица.

Директор Јавног предузећа "Путеви Брчко" Мирослав Мишкић истакао је да је данас велики дан за све који су оперативно радили на овом пројекту.

- Драго нам је да смо ми та генерација која има прилику да овакав модеран пут пусти у саобраћај. У региону не постоји обилазница око града оваквог квалитета и профила и огромне су користи овог пројекта. Већ у првих сат времена овуда је прошло веома много теретних возила, а вишеструке су и користи са еколошког становишта, а са друге стране сад можемо лакше реконструисати све локалне путеве по граду и приградским насељима - рекао је Мишкић.

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић честитао је предузећу "Путеви Брчко" иницијативу за пуштање у саобраћај ове важне саобраћајнице.

- Ријеч је о одлуци којом се чува јавни интерес, будући да гарантни рок тече, транзитни саобраћај се одвија кроз град, а тешки теретни саобраћај пролази поред Прве и Пете основне школе - реко је Милић.

Он је истакао да је, када је ријеч о техничком пријему, највећа кочница Закон о јавним набавкама који је као једно лоше рјешење окарактерисала Европска комисија која је разматрала Извјештај о напретку БиХ.

Милић је навео да, уз мјере повећане безбједности и посебног режима саобраћаја, а уз чињеницу да је надзор дао позитиван извјештај и да су обављене све контроле, сматра да је саобраћај на овој релацији потпуно безбједан.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Есед Кадрић рекао је да је ово потврда да се брчанске власти могу носити са најсложенијим инфраструктурним пројектима и да је ово добра претпоставка да се приступи реализацији и других важних пројеката који су зацртани у плановима брчанских власти.

- Након анализе стручњака које је ангажовао УСАИД дошли смо до закључка да је могуће урадити закон о инфраструктурним пројектима које би Влада и Скупштина утврдиле као јавни интерес, како би биле скраћене процедуре за њихову реализацију. Мислим да ћемо озбиљно размислити о таквом приступу да бисмо многе пројекте, који су на чекању, могли да завршимо брже - рекао је Кадрић.

На заобилазници је изграђено 12 мостова, осам надовожњака и подвожњака, четири кружна тока и двије раскрснице.