latinica  ћирилица
12/07/2019 |  15:51 | Аутор: СРНА

Митровић: Срби су највеће жртве на простору бивше СФРЈ

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да је неприхватљиво условљавање ОХР-а за присуством њихових представника комеморацијама српским жртвама, те поручио да они треба да прихвате чињеницу да су Срби били жртве агресије у бившој СФРЈ.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

- Српски народ није желио распад бивше земље ни грађански рат, ни било какве сукобе и губитке. На овим просторима у континуитету су Срби највеће жртве - рекао је Митровић Срни, те нагласио да Срби не могу да прихвате тезу да су Бошњаци једини страдали у претходном ратном сукобу, јер чињенице говоре нешто сасвим другачије.

Према његовим ријечима, у БиХ се не може ништа наметати, све се мора дешавати уз консензус, чињенице и историјске факте, те се онда може говорити о помирењу.

Из ОХР-а су навели да ће озбиљно почети размишљати о томе да своје присуство на комеморацијама невиним српским цивилним жртвама у Подрињу подигну, како кажу, на виши ниво, када се "за то створе услови, односно када поједини говорници на /неким/ комеморацијама престану негирати да се геноцид десио у Сребреници, глорификовати ратне злочинце, ширити говор мржње, те говорити против БиХ".

Ово је наведено у одговору ОХР-а на питање Срне зашто високи представник у БиХ Валентин Инцко није присуствовао у суботу у Братунцу помену Србима страдалим у рату у Подрињу и да ли ће бити присутан на комеморацији у Залазју, код Сребренице, на одавању почасти српским цивилима и војницима убијеним 12. јула 1992. године у овом и околним сребреничким селима и на основу чега Инцко прави разлику између српских и бошњачких жртава што се да закључити из његовог неприсуства на комеморацијама српским жртвама.

Из ОХР-а кажу да све невине цивилне жртве и њихове породице заслужују правду и поштовање, без обзира на њихову вјерску или националну припадност, тврдећи да не праве никакву разлику између невиних жртава Бошњака, Хрвата или Срба, или њихових породица. 

- Штавише, представник ОХР-а је присуствовао вјерском дијелу комеморације у Братунцу, а присуствоваће и комеморацији у Залазју - додаје се у одговору из ОХР-а.