latinica  ћирилица
12/07/2019 |  15:02 ⇒ 15:11 | Аутор: dnevni avaz

Шта смијемо да пренесемо преко границе?

Туристи из БиХ који планирају да проведу годишњи одмор у Хрватској, од ове године неће моћи преко границе да пренесу месо и млијечне производе. Није дозвољен чак ни сендвич са месом...
Гранични прелази - Фото: ТАНЈУГ
Гранични прелазиФото: ТАНЈУГ

Грађанима је дозвољено да понесу воће, поврће, слаткише, храну за бебе и кућне љубимце, али у одређеним количинама.

Правила су ригорозна и за преношење лијекова. Недавно је хрватска гранична полиција једном грађанину из БиХ изрекла новчану казну јер није имао одговарајуће налазе за "аналгин".

Ратко Ковачевић из Управе за индиректно опорезивање БиХ рекао је за да су закони јасни и прецизни те да се ни у БиХ многи лијекови не могу унијети без одговарајуће медицинске документације.

- У неколико случајева и ми смо одузимали лијекове које су грађани носили у личном пртљагу. Исто тако нису знали коју количину лијекова могу пренијети за личну употребу. Дакле, може се унијети онолико колико је потребно за терапију, уз документацију, препис историје болести, потврду љекара, рецепт - рекао је Ковачевић.

Према Закону о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога, особе које прелазе границу, могу посједовати лијек који садржи психотропне супстанце само на основу одговарајуће документације, и то онолико колико је пацијенту потребно за највише седам дана.

- Ако су у питању особе које су на супституционој терапији болести зависности или симптоматској терапији малигних болести, количина лијека може бити за 15 дана - додаје Ковачевић.

Казне за несавјесне путнике који не поштују законе су и до 2.700 КМ.

Дозвољено воће и поврће до пет килограма

Ковачевић појашњава да је путницима дозвољено преношење 200 цигарета и одређене количине алкохола.

- Зна се десити да грађани покушавају да унијесу и неке биљке у земљу. То, такође, није дозвољено. Зато се треба информисати - каже Ковачевић.

Када је ријеч о воћу и поврћу (изузев кромпира), дозвољено је до пет килограма.

Путници који уносе или износе готовину у износу већем од 10.000 евра, дужни су то пда ријаве царини на сваком граничном прелазу у БиХ.