latinica  ћирилица
12/07/2019 |  13:28 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Наредне седмице подношење кривичне пријаве против бивше управе ЖРС

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин рекао је Срни да је на данашњем састанку синдиката "Жељезница Републике Српске" у Бањалуци усаглашен текст кривичне пријаве против бивше управе која ће почетком наредне седмице бити предата Тужилаштву у Добоју.
Усаглашен текст кривичне пријаве - Фото: РТРС
Усаглашен текст кривичне пријавеФото: РТРС

- Сад нам је остало само да приложимо доказе за наводе. У понедјељак или уторак, 15. или 16. јула, кривична пријава биће предата у Тужилаштво у Добоју због тога што је сједиште фирме у том граду - навео је Марин.

Он је појаснио да ће пријава бити поднесена против управе предузећа која је била 2012. године и Надзорног одбора који је контролисао њен рад.

Говорећи о повећању плата, Марин је навео да су у току преговори са Конфедерацијом синдиката Републике Српске, те да се очекује наставак тематске сједнице ове организације о томе наредне седмице.

- Тада ћемо договорити да ли ћемо ићи у протесте или ће се у међувремену десити састанак са представницима Владе - рекао је Марин.

Он је напоменуо да је активно само шест од осам синдикалних организација које дјелују при "Жељезницама Републике Српске", те да данашњем састанку нису присуствовали представници Синдиката машиновођа из Бањалуке и Независног синдиката жељезничара Републике Српске, који се не одазивају састанцима.

- Иако смо очекивали да ће нам се јавити неко из ресорног министарства, односно Владе, то се није десило. Министар упорно изјављује да је у `Жељезницама` све сјајно, а плате су испод свих просјека и нису повећаване уназад 11 година - рекао је Марин.

Представници шест од осам синдикалних организација које дјелују при "Жељезницама Републике Српске" су на састанку 8. јула у Добоју најавили да ће поднијети пријаве против одговорних лица за несавјесно пословање и нанесену вишемилионску штету када је ријеч о исплати топлог оброка и регреса радницима.

Представници ових синдикалних организација одржали су 7. јуна получасовни штрајк упозорења са којег су поручили да желе повећање плата до 12 одсто у наредна три мјесеца или ће, у супротном, приступити синдикалним методама борбе за остваривање радних права.

Штрајку се нису одазвале двије синдикалне организације - Синдикат машиновођа из Бањалуке и Независни синдикат жељезничара Републике Српске.

У оквиру "Жељезница" дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.