latinica  ћирилица
12/07/2019 |  12:00 | Аутор: СРНА

Злоупотребом положаја оштетили фирму за више од пола милиона КМ

Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела је бањалучком Окружном јавном тужилаштву Бањалука извјештај против лица чији су иницијали Н.Н. из Прњавора и Ј.Ћ. из Дервенте због постојања основа сумње да су починили више кривичних дјела којима су оштетили предузеће у Бањалуци за 561.779 КМ.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Из МУП-а Српске је саопштено да су пријављена лица осумњичена за злоупотребу службеног положаја или овлаштења и фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа.

Срна незванично сазнаје да је извјештај поднесен против Ненада Новаковића и Јосипа Ћорића.

Према незваничним информацијама, Новаковић и Ћорић су у својству директора предузећа Еуро К 2007 из Бањалуке и Ћорић денарт из Прњавора, према претходном договору и у намјери прибављања имовинске користи фирми Ћорић денарт, 14. маја 2014. године закључили уговор на основу којег су прометовали два пословна простора.

Приликом прометовања некретнина предузеће Еуро К 2007 није издало фактуре, фирма Чорић денарт није извршила плаћање уговорене цијене, а у пословним књигама тих привредних друштва нису евидентирана потраживања, односно обавезе на основу купопродајне цијене у износу од 218.940 КМ.

Срна сазнаје да је након тога, у намјери да прикрију да предузеће Ћорић денарт није платило пословне просторе, Ћорић 27. јуна 2017. године бањалучкој подручној јединици Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове поднио захтјев за брисање забиљежбе постојања права из купопродајног уговора, која је евидентирана у земљишним књигама.

Новаковић је у истој намјери у стечајном поступку над предузећем Еуро К 2007 прикрио постојање поменутих потраживања тог предузећа чиме је фирми Ћорић денарт прибављена корист у износу од 218.940 КМ, а за исти износ оштећено је привредно друштво Еуро К 2007.

Новаковић и Ћорић осумњичени су и да су као директор и суоснивач фирме Еуро К 2007, 28. фебруара 2014. године закључили са предузећем Губер из Сребренице уговор о закупу пословног објекта и земљишта, а да су потом извршили махинације.

Према незваничним информацијама, некретнине није користило предузеће Еуро К 2007, него их је од марта 2014. до септембра 2015. године користила фирма Трентино пелет из Прњавора у којој је лице овлаштено за заступање био Ћорић.

Плаћање обавеза на основу уговора о закупу извршило је предузеће Еуро К 2007, у износу од 125.220 КМ, чиме је фирми Трентино пелет прибављена имовинска корист, док је за исти износ оштећено привредно друштво Еуро К 2007.

Срна сазнаје да су Новаковић и Ћорић пријављени и да су у својству директора и суоснивача предузећа Еуро К 2007 без сагласности Скупштине тог привредног друштва 30. децембра 2016. године донијели одлуку којом је одобрен књиговодствени отпис потраживања од Трентино пелета у износу од 217.619 КМ.

Тиме је за тај износ прибављена имовинска корист Трентино пелету, а за исту суму новца оштећено предузеће Еуро К 2007.