latinica  ћирилица
12/07/2019 |  10:36 | Аутор: СРНА

Додик: Сарајево зависно од страног интервенционизма, Срби на то не пристају

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је у Сарајеву на сцени инертна и трома структура, потпуно зависна од страног интервенционизма, али да српска страна на то не пристаје.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да се већ неколико дана након преузимања дужности у Предсједништву разочарао због немогућности спровођења у дјело готово ниједне ставка из његовог говора на инаугурацији, најмање његовом кривицом, када се заложио за кандидатски статус за чланство БиХ у ЕУ, реформу правосуђа, одлазак странаца из Уставног суда БиХ, укидање ОХР-а - ствари које би ојачале суверенитет БиХ.

- Јасно је да је Предсједништво значајно подијељено између мене, те Шефика Џаферовића и Жељка Комшића. Они јединствено дјелују када су политичка питања на сцени. Њима је Република Српска аут, као што је мени БиХ аут - рекао је Додик за "Глас Српске".

Он је напоменуо да БиХ није дошла до кандидатског статуса јер није формирана власт, што је било тражено из Брисела, а сада се улази у проблем да се мијења састав Европске комисије јер долазе нови људи са новим приоритетима.

Додик је рекао да ствари иду доста боље на економском плану.

Он је напоменуо да је турска компанија прихватила да са предузећем "Аутопутеви Српске" ради на двије трасе, од Раче до границе са Брчко дистриктом и од Источног Сарајева до Вишеграда.

- Та компанија већ у наредном времену, колико сам разумио, има намјеру да крене у изградњу моста на Рачи који би био у профилу ауто-пута и цијели пројекат финансирала би Србија, што је добра порука - додао је Додик.

Према његовим ријечима, друга важна ствар тиче се уређења тржишта производње меса.

- Оно што сам тражио у Турској јесте да из ланца избацимо разне врсте спекулација које су биле присутне. Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган је реаговао на приједлог да корист имају они који тове стоку и сав модел да буде усмјерен према њима. Мислим да смо на добром путу. Негдје око 2.000 породица би било укључено у то - навео је Додик.

Он је додао да би Турци овдје формирали своју фирму, државну, правили уговоре са узгајивачима и обезбјеђивали финансирање, контролу и преузимање робе, закупили би клаонице и радили на начин на који они раде.

- Циљ је да они који тове имају користи. Имаћемо ситуацију на јесен која ће омогућити да 900 или 1.000 породица у Републици Српској буде ангажовано и има директну корист од тога. И сам Ердоган тражи начин да помогне читавој БиХ и видио сам да Српска од тога може да има користи - рекао је Додик.

Говорећи о својим сусретима са државницима из цијелог свијета, Додик је рекао да су то биле прилике да се објасни на прави начин како се живи у БиХ, да он припада политичарима који говоре отворено и да покушава да разговара о реалној ситуацији, јер то доноси рјешења.

- Многи од тих људи су пуни ријечи о БиХ, а кад сједнемо без камера, шокирани ме питају шта се овдје догађа. Постане ми смијешно да слушам неке који су ме само пар минута прије изласка пред камере питали да ли је ово одрживо, може ли да опстане, а онда су давали хвалоспјеве. Све је то једна представа - додао је Додик.

Он је напоменуо да је БиХ затворен економско-финансијски простор којим манипулишу финансијске институције.

- Не можемо изван Међународног монетарног фонда, евентуално Европске банке. Сад се пружила прилика са Турском и Кином, са Русима то траје одавно, али отворени смо за сваку врсту приче која долази са Запада - рекао је Додик.

Говорећи о Америци, Додик је рекао да га не занимају америчке санкције против њега, да их не моли ни за шта, те да је нови амерички амбасадор коректан, схвата реалност више од претходнице, али да активности у оквиру особља остају исте.

Додик је навео да му је током недавног сусрета са папа Фрањом, са којим је причао о Алојзију Степинцу и о злочинима усташа, рекао да постоји сарадња са Српском православном црквом, хвалио српског патријарха, те додао да ће се то питање рјешавати у оквиру форума.

- И тада сам искористио прилику да му кажем нешто о НДХ, о чему он доста зна, а само неколико дана након састанка са мном, он је негдје, чини ми се у Бугарској, све поновио оно што сам рекао - додао је Додик.

На питање како тумачи аферу у коју је био уплетен аустријски канцелар Хајнц Кристијан Штрахе, Додик је поновио да је несумњиво ријеч о предизборној монтажи, да је Штрахе велики пријатељ Српске за коју се ангажовао на важним питањима и да се он својих пријатеља не одриче.

Додик је нагласио да Република Српска не даје пристанак да БиХ призна самопроглашено Косово, да Српска иде за оним што ради Београд и да ће ако дође до екстремних ситуација, бити на страни Србије.

На питање шта ако Србија призна Косово, Додик је рекао да је то хипотетичко питање, да је политичарима тешко причати у хипотетичком оквиру и да је неколико пута буквално медијски настрадао због те приче /због карата/.

- У суштини, дакле, какав год био став Србије, ми ћемо бити уз Србију. Другачије не можемо - додао је Додик.

Говорећи о злочинима у протеклом рату, Додик је рекао да је направљен мит о Сребреници око ког се гради национални идентитет Бошњака, а да Европа сада тражи забрану негирања геноцида зато што нису сигурни у ту причу.

- Зашто би се доносио закон о томе? Зато што нису сигурни да чињеницама то могу да покрију. Ако је био геноцид, нема разумног човјека који не би пристао на ту квалификацију. Сада се покушава одлукама суда, политичким притисцима, наметнути та квалификација - додао је Додик.