latinica  ћирилица
12/07/2019 |  08:44 ⇒ 09:33 | Аутор: СРНА

Вулин: Српски народ је преживио геноцид, није га починио

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да послије искуства из два свјетска рата не пристаје амбасадору Њемачке у Београду Томасу Шибу да говори Србима шта треба да раде и мисле, а посебно не да им говори шта је геноцид.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

- Српски народ је преживио геноцид, није га починио, а то много већи народи не могу да кажу за себе - нагласио је Вулин, поводом Шибове изјаве да је Сребреница један од најгнуснијих злочина у 20. вијеку и да је ријеч о геноциду, те да Србија треба да заузме исти став.

Вулин је за Вечерње новости рекао да је Србија самостална и слободна земља, која сама доноси одлуке и историју не пише по наређењу и диктату.

Историчар Василије Крестић констатује да се у Шибовој изјави осјећа пристрасност чисто политичког садржаја, а не научног и моралног.

Он истиче да је тешко коментарисати став њемачког дипломате, а не изразити осјећање да нема праведности.

- Мислим да је било гнуснијих злочина. Сетимо се, на примјер, злочина у Африци. Тамо је било свега. То што Шиб говори је велико уопштавање са јасним циљевима. Када је ријеч о страдању Срба, онда нема геноцида, нема великог злочина, а када је ријеч о осуди Срба неки људи, попут њемачког амбасадора покушавају на све начине да нас осуде. Тај човјек очигледно не зна шта је геноцид па претјерује у осуди - наводи Крестић.

Он је напоменуо да није тачно да је Хашки трибунал осудио Србију за било какав геноцид у Сребреници, али је речено да је то велики злочин.

Историчар Предраг Марковић указује да је проблем са изразом "геноцид" то што се олако употребљава, а у изворном значењу означава унапријед планирано истребљење цјелокупног становништва неке земље или велике области.

- Геноцид у Руанди је однио барам сто пута више жртава од Сребренице, а по брзини и суровости убијања превазилази било шта виђено у 20. вијеку. Западне силе на то нису прстом макнуле - истиче Марковић.