latinica  ћирилица
12/07/2019 |  08:22 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије: Предложени закон - удар на православље

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије рекао је на Петровданској духовној академији у Бијелом Пољу да је православље у Црној Гори угрожено, суочено са злом - настојањем црногорске власти да отме Цркви оно што нису отеле претходне генерације безбожне власти.
Владика Јоаникије - Фото: СРНА
Владика ЈоаникијеФото: СРНА

- Комунисти су отимали земљу и зграде, али нису храмове. Ови сад хоће да одузму и храмове и говоре да се не зна поријекло храмова, то једино од њих можете чути - рекао је владика синоћ на академији.

Према ријечима владике, једина имовина којој се не зна поријекло је њихова /црногорске власти/.

Владика Јоаникије позвао је све који имају моћ у Црној Гори и у Европи да се по истим критеријумима испита и њихова и црквена имовина.

Епископ Јоаникије истакао је да предложени "закон о слободи вјере" нема никакве везе са слободом, већ са угрожавањем православља и ограничавањем могућности да се храмови користе у сврхе за које су намијењени.

- Врши се велико безакоње и будите сигурни, ми можемо опстати, имамо доста нових цркава. Хоћемо да спријечимо ово зло. Ово није удар на нас који носимо црне мантије, већ удар на православље, на душу, на завештање, на претке, на ћирилицу и на све оне вриједности које су наши преци његовали кроз вјекове - рекао је владика Јоаникије.

Владика је поручио да "ко разори храм Господњи и њега ће Бог разорити".

Бесједу о ћирилици одржала је предсједник Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори Јелица Стојановић, која је навела, између осталог, да је Номоканон или законоправило Светог Саве најстарији сачувани писани превод познат као Иловичка крмчија настао на тиватској Превлаци, сједишту Зетске епископије, 1262. године, за манастир Светог архангела Гаврила.

На духовној свечаности одржана је приредба "Моја ћирилица", а наступили су и пјесници Нада Павићевић, Радинко Крулановић, Милан Бајчета и гуслар Васо Ђондовић и хор "Свети Никола", под диригентском палицом професора Јулијане Вујошевић.

Професор Драго Перовић је у име Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори уручио плакете и награде Бјелопољцима који у називима својих фирми чувају и баштине ћирилицу, као и ауторима који посљедњих година штампају своје књиге на ћирилици.

Јутрос ће у Бијелом Пољу у Цркви Петра и Павла бити служена литургија, а у 18.00 часова улицама тог града проћи ће свечана литија, коју ће предводити владика Јоаникије, епископ рашко-призренски Теодосије и милешевски Атанасије.