latinica  ћирилица
12/07/2019 |  08:08 ⇒ 09:29 | Аутор: СРНА

Сјећање на убијене Србе на Залазју

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа за покој душа и полагањем цвијећа код споменика и костурнице на Залазју, код Сребренице, данас ће бити обиљежено 27 година од страдања 69 српских цивила и војника које су убиле муслиманске снаге у том и сребреничком селу Сасе, као и братуначиким Биљача и Загони.
Сребреница -  служење парастоса код споменика и костурнице у селу Залазје - Фото: СРНА
Сребреница - служење парастоса код споменика и костурнице у селу ЗалазјеФото: СРНА

Осим 69 убијених, тог трагичног Петровдан 1992. године, нестала су и 22 Србина од којих десет још није пронађено, а губи им се траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

Тијела других десет несталих Срба случајно су пронађена и ексхумирана 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Посмртни остаци тих десет страдалих су послије више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Обиљежавање 27 година од злочина над Србима, почеће Светом литургијом у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, након чега ће чланови породица погинулих, родбина, комшије, саборци и бројне делегације посјетити мјеста страдања, положити цвијеће код спомен-обиљежја и прислужити свијеће за покој душа убијених.

Код споменика и костурнице на Залазју потом ће бити служен парастос за Србе убијене на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине погинуле у одбрамбено-отаџбинском рату, али и жртве из овог села које су убиле усташе други дан Тројчиндана 1943. године.

Тиме ће бити завршен програм традиционалне Меморијалне духовно-хуманитарне и културно-спортске манифестације Петровдански дани, која се организује у знак сјећања на убијене Србе.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тог дана у борби "прса у прса" убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, док су 22 нестала и заробљена.

За ове, као и за многе друге злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Организатор помена је Одбор за обиљежавање страдања српског народа Сребренице.

Руководство сребреничке општине прогласило је нерадним данима у локалним установама и предузећима 11. и 12. јул када се одржавају комеморативни скупови поводом страдања Бошњака и Срба.