latinica  ћирилица
12/07/2019 |  08:08 ⇒ 08:15 | Аутор: ТАНЈУГ

У потопљени Њу Орлеанс стиже "Бери"; Упаљени сви аларми (ФОТО/ВИДЕО)

Тропска олуја која се формирала над Мексичким заливом могла би да прерасте у ураган и удари на Њу Орлеанс који је већ поплављен.
Ураган  (Фото: NOAA) -
Ураган (Фото: NOAA)

Метеоролози кажу да би олуја могла да прерасте у ураган до краја дана, а просјечна јачина вјетра је око 55 километара на сат.

Како је јавио Глас Америке, према прогнозама ће у петак и суботу на потезу западног Тексаса и Луизијане пасти између 25 и 50 центиметара кише.

Тропска олуја, за коју се очекује да постане ураган назван "Бери", могла би да удари западно од Њу Орлеанса на ријеци Мисисипи.

Систем насипа у том граду се налази пред највећом пробом послије урагана "Катрина", а вјерује се да река Мисисипи достићи свој највиши ниво за скоро 70 година - шест метара.

Њу Орлеанс је већ под водом због обилне кише, до 23 центиметра, која је падала претходних дана. Поплављена је и историјска Француска четврт.

Тексас је подигао степен упозорења и припрема центар за ванредне ситуације.

- Желимо да обезбиједимо да држава Тексас ради све што може да се припреми за олују - рекао је гувернер Тексаса Грег Абот.

Превентивно је затворена трећина постројења за прераду сирове нафте у Мексичком заливу, а нафтне платофме су евакуисане.