latinica  ћирилица
06/07/2019 |  16:05 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

За злочин над Србима у Братунцу нико није одговарао

Породицама убијених Срба из Подриња из сјећања се не може избрисати губитак њихових најмилијих. Они су данас обишли гробља страдалих и одали им почаст.

У крвавом походу муслиманске јединице повремено су упадале у српска села и убијали редом - жене, дјецу старце.

У тој 1992. години, на почетку рата убијено је око 1.000 Срба на подручју Сребренице и Братунца.

Саши Лончаревићу из Горњих Магашића убили су малољетну сестру Љиљану.

- Злочинци нису имали милости. Моја сестра Љиљана погинула је ни крива ни дужна - прича, између осталог, Саша.

Љубица Божић изгубила је неколико чланова породице и потресно испричала детаље.

У Братунцу је данас тужан дан. Породице, преживјели мјештани, пријатељи, али и многобројне делегације положили су цвијеће на Спомен-крсту.

- Поставља се питање гдје су злочинци који су радили ова стравична недјела - каже Радојка Филиповић, предсједница Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац.

- Они се слободно шетају овим просторима, живе и умиру као слободни грађани а нама остаје да памтимо и да никада не заборавимо све оне који су свој живот уградили у темеље Републике Српске - нагласила је Филиповићева.

Ти људи су убијени на кућним праговима, док су спавали у кућама или радили на њивама. Неки у засједи, или су трагично скончали у неком од сребреничких логора.

- Ми данас шаљемо поруку истине, за разлику од некох других који покушавају лажима и манипулацијама да укину Републику Српску. Али сам сигуран да ће истина накрају побиједити јер се ми, као народ, боримо за истину - рекао је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. 

Божић, Видовдан, Петровдан празници су великог српског страдања од 1992. до 1995. године.

Потомци жртава никада не смију да забораве оне који су највише дали за Републику Српску, поручено је на скупу.

У Подрињу је страдало око 3.500 Срба, а по евиденцији Центра за истраживање ратних злочина, на ужем подручју Братунца и Сребренице убијена су 2.482 српска цивила.