latinica  ћирилица
20/06/2019 |  11:55 | Аутор: СРНА

Брчко: Усвојен ребаланс буџета од 248 милиона КМ

Брчанска Скупштина усвојила је данас ребаланс буџета Брчко дистрикта у износу 248 милиона КМ, што представља увећање од 18,5 милиона КМ.
Дистрикт Брчко - скупштина - Фото: РТРС
Дистрикт Брчко - скупштинаФото: РТРС

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Есед Кадрић рекао је да приликом усвајања овогодишњег буџета крајем марта није било значајних интервенција на приједлог буџета који је упутио градоначелник Синиша Милић.

- Већ тада смо се договорили да се након усвајања приступи ребалансу - рекао је након сједнице Кадрић.

Кадрић је рекао да су четири милиона КМ из ребаланса планирана за примјену Закона о платама у јавној управи и институцијама Брчко дистрикта, а која ће почети 1. јула.

За реконструкцију и одржавање путева и улица предвиђено је 1,7 милиона КМ, а око 600.000 КМ намијењено је за изградњу водоводне, канализационе мреже и артешких бунара.

- Ребалансом је обезбијеђено и додатних 750.000 КМ за дјечији вртић на Илићки, за фискултурну салу и анекс Пољопривредно-медицинске школе 350.000 КМ, као и по 200.000 КМ за фискултурне сале у Рашљанима и Омербеговачи -рекао је Кадрић, истичући да су ово само неке од ставки ребаланса буџета.

Кадрић је навео да ће са око 200.000 КМ бити реализован програм обнове индивидуалних стамбених објеката и најавио усвајање посебног програма за социјално збрињавање.

- Опредијелили смо се и да значајно подржимо спортске клубове, првенствено премијерлигаше. Значајно ћемо подржати Женски одбојкашки клуб Јединство и Мушки одбојкашки клуб Младост, јер играју међународну, европску лигу, а Фудбалски клуб Јединство ћемо помоћи са 200.000 КМ, јер улазе у прву лигу Републике Српске и наш је циљ да буду премијерлигаш БиХ - рекао је Кадрић.

Опозиција је оштро критиковала ребаланс буџета, посебно амандмане посланика о додјељивању грантова невладиним организацијама.

Посланик СДП-а Суад Бурић рекао је да је око седам милиона утрошено на грантове невладиним организацијама и удружењима.

- Позивам и супервизора за Брчко да поништи незаконит и нестатутаран начин изгласавања одлуке о измјенама буџета јер ово није у интересу грађана дистрикта - рекао је Бурић.