latinica  ћирилица
20/06/2019 |  10:41 ⇒ 12:39 | Аутор: klix.ba

Топлотни удар у Индији убио 92 особе, становници напуштају куће у потрази за водом (ВИДЕО)

Топлотни удар који је погодио индијску савезну државу Бихар убио је најмање 92 особе, а високе температуре и даље представљају велику опасност за становништво широм земље.
Топлотни удар у Индији  (Фото:Uday Deolekar) -
Топлотни удар у Индији (Фото:Uday Deolekar)

Земља доживљава своју најнижу количину падавина у протеклих 60 година, а већ је ушла у трећу седмицу топлотног вала, што је уједно и најдужи период суше у историји Бихара.

Већина забиљежених смртних случајева од 15. јуна, када је Бихар захватио топлотни талас, десило се у Аурангабаду, Гаји и Навади, гдје су температуре биле око 45 степени Целзијових.

Најмање 562 болесника примљено је у државне болнице због топлотног удара, а безбједносни званичници плаше се да ће број смртних случајева наставити расти.

Ипак, стварни узрок ових смрти можда никада неће бити у потпуности познат, јер није службено потврђено како су све смрти повезане с топлином.

Протекле суботе умрло је 49 особа у Бихару у року од 24 сата. Главни министар Нитисх Кумар најавио је да ће породице умрлих добити накнаду од 5.740 долара.

Становници су упозорени да остану у кући, а школе и факултети су затворени. Наређено је затварење отворених и неадекватно климатски опремљених трговина између 11 и 17 сати. Такође су забрањене и све јавне активности током дана.

Топлотни талас погађа трећину земље. У западном дијелу температуре се крећу око 50 степени Целзијусових, гдје држава Махарасхтра пати од најгоре суше у протеклих 47 година.

Десетине хиљада становника погођених сушом напустили су своје домове у потрази за водом.