latinica  ћирилица
19/06/2019 |  20:44 | Аутор: СРНА

Ђукановић: Регион неће бити стабилан без интеграција

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је данас да регион без интеграције никада неће бити стабилан и не може достићи потребан темпо економског и демократског развоја.
Мило Ђукановић - Фото: СРНА
Мило ЂукановићФото: СРНА

Ђукановић, који је, на позив амбасадора Румуније Фердинанда Нагија, био гост на радном ручку амбасадора држава чланица ЕУ акредитованих у Црној Гори, истакао је значај тајминга састанка у контексту јуче усвојених закључака Савјета за опште послове, недавно одржаних избора за Европски парламент и објављеног извјештаја о напретку земаља региона, као и дискусија о стратешким кретањима ЕУ и њеног односа према региону.

Он је оцијенио да су закључци Савјета испод онога што су била очекивања западног Балкана, напомињући да би боље било за стабилност региона и Европе и економског и демократског развоја да је постигнут виши ниво компромиса.

- Биланс је можда реалан израз онога како стање види ЕУ, али није у сагласју са оним како га ми из региона видимо, посебно у контексту одлагања одлуке о отварању преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом - рекао је Ђукановић.

Он је истакао да је Црна Гора у претходних неколико година показала евидентан напредак, јасну стратегију и континуирано растуће капацитете који гарантују да ће та стратегија бити реализована, саопштено је из кабинета црногорског предсједника.

Ђукановић је захвалио Румунији за посвећен однос билатералној сарадњи и европској перспективи региона током успјешног предсједавања ЕУ.

Он је захвалио и свим амабасадорима земаља ЕУ за недвосмислен допринос усвајању европских стандарда и система вриједности у Црној Гори на њеном путу интеграције.