latinica  ћирилица
19/06/2019 |  18:37 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Зашто Инцко мигранте гура у Српску?

Оштре осуде и политичара, али и грађана широм Републике Српске на намјеру високог представника у БиХ Валентина Инцка да у Српску размјести мигранте. И то све док Европа затвара границе, а његова матична земља иступа из Споразума о прихватању избјеглица.

Одвикао се Валентин Инцко да буде домаћин у властитој земљи, па премјерава Српску и пребројава њене становнике.

- Мислим да у Републици Српској има још мјеста за избјеглице. Српска је већа од Израела који има осам милиона становника - тврди Инцко.

Инцко је превидио да циљ миграната и нису овдашње врлети, већ његова Аустрија и западна Европа, па колико год их растјеривали са хрватске границе они ће се тамо враћати.

Аустрија затвара границе, Хрватска поставља бодљикаве жице према БиХ, а ко Инцка плаћа, пита предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац, да на овај начин диже тензије и покушава да изазива нове етничке и вјерске конфликте у Српској.

- Четири године указујемо да постоји врло јасна синтеза између међународних хуманитарних организација, миграната и нажалост дијела бх. институција. Ми нисмо наивни, желимо да заштитимо грађане Српске, али видљиво је да се на темељу сарајевских формула жели направити притисак на Републику Српску - наглашава Кошарац.

Још актуелни министар безбједности Драган Мектић мигрантску кризу, осим у Унско-санском кантону, и даље види као безазлен проблем збрињавања. Према његовој статистици, у БиХ је око 23.000 избјеглица. Ипак признаје, да БиХ постаје уточиште за мигранте.

- Имамо понуду од неких међународних организација да се граде нови прихватни центри. То нећемо прихватити јер смо свјесни да би ако направимо још десет до петнаест хиљада мјеста, и она била попуњена - каже Мектић.

Анкетирани широм Српске сматрају да мигрантима није мјесто на овом подручју и поручују како је најбоље рјешење да буду примљени у западне земаље, те да би због тога, како кажу, требало да буду враћени са границе.

Пречуло се у сарајевским бошњачким и међународним круговима да би МУП Српске Граничној полицији могао ставити на располагање додатне снаге за чување границе, као што годинама нису слушана упозорења да нас криза неће заобићи и да осим хуманитарних пријете и безбједносни проблеми. Сада би Инцко да недораслост бх. институција мигрантској кризи плати Српска и њени грађани.

Повезане вијести:

Како је живјети са мигрантима?